Reizdanje albuma “Bitanga i princeza” najprodavanije u Hrvatskoj

Remaster ploče Bitanga i princeza (Bijelo dugme, Croatia Records) najnoviji je predvodnik Top-liste prodaje u 2024. godini.

LP Album (Nula, PDV Records) vratio se među najprodavanije drugim mjestom, a album Mirišu jabuke (Crvena jabuka, Croatia Records) zadržao je treću poziciju. Izdanje Okus ljubavi (Vigor, Croatia Records/Campus) je na broju četiri, a Top 5 zatvara maksi singlica Televizori (Prljavo kazalište, Croatia Records).

Ploča Bitanga i princeza je sedamnaesta vodeća Top-liste prodaje u ovoj godini te prvi broj jedan za Bijelo dugme nakon više od dvije i pol godine. Početkom 2021. godine, dva tjedna je najprodavanije izdanje bio zapis koncerta u klubu Kulušić 5. april ’81 (Croatia Records).

Istodobno, album Bitanga i princeza je prvi poslije izdanja Tišina mora (Oliver Dragojević, Aquarius Records, 17. siječnja 2024.) koji se vratio među najprodavanije izravnim dolaskom na vrh liste.

Riječ je o četvrtom studijskom naslovu grupe Bijelo dugme objavljenom prije 45 godina, a čije reizdanje je obavljeno u studiju Abbey Road. Ono što izdvaja remaster ploče Bitanga i princeza od originalnog izdanja jesu originalna cenzurirana naslovnica Dragana S. Stefanovića i originalni stih iz pjesme Ala je glupo zaboravit’ njen broj.

“To je prvi pravi rock-album u kojem se odustalo od nekog prisvojenog načina dopadljivosti publici. Prvo smo nastojali identificirati se s osjećajem populacije, jer se etno element uvijek cijeni i poštuje, ne samo onaj koji je u kulturi priznat, nego i onaj koji se na ulici u žargonima događa. A na ‘Bitangi i princezi’, osim tih dvaju primjera kada su u pitanju te nekontrolirane izjave u pjesmama, nema više etno obilježja. Tada smo uzeli stvari u svoje ruke, odlučili smo biti rock-bend kako bi ga priznali i oni koji vole Dugme, ali ne vole etno u njemu. Sve ono što se dalje događalo na sljedećim albumima na kojima sam ja bio, bila je zapravo škola s albuma ‘Bitanga i princeza’“, izjavio je Željko Bebek, pjevač benda Bijelo dugme za vrijeme snimanja ploće Bitanga i princeza.


Ovoga tjedna lista bilježi 14 promjena, od čega su tri noviteta.

Najviši novi ulaz je ostvario sastav D’Oltajmers s albumom Mi smo to što nismo (Croatia Records) na broju 14. Time je grupa D’Oltajmers ostvarila svoj prvi boravak na Top-listi prodaje.

Na izdanju se nalazi 12 autorskih snimaka od kojih su tri objavljene ranije kao singlovi.

“Sve je izgledalo kao povratak doma nakon trideset godina. Ispuhanih ega, ofucalih mana, sa rđom pod prstima, još jednom zaustavili vrijeme u pjesmi. U pjesmi u kojoj su svi ljudi i događaji stvarni i istiniti. To je pjesma za njih… i pjesma za nas. To smo mi”, poručili su članovi sastava D’Oltajmers.

 


Vojko V se vratio u društvo najprodavanijih. U pitanju je koncertni album Live @ Dom sportova (Croatia Records), koji je ušao na 19. poziciju liste, čime je Vojko V ostvario svoj prvi ulaz poslije više od godinu dana (Dvojko, Croatia Records). Istodobno, zadnji puta kada je na Top-listu prodaje ušlo koncertno izdanje bilo je 29. svibnja (Sara Renar – Live @ KSET, Croatia Records).

Vojko V je održao veliki koncert povodom promocije albuma Dvojko u Domu sportova 11. studenoga 2023. godine. Na nastupu je izveo 29 pjesama iz svih razdoblja njegove karijere (solističke i kao člana sastava Dječaci i Kiša Metaka), a među gostima su bili i Ivan Huljić i Matija Dedić.


Kompilacija Vrući ljetni hitovi 2024. (Croatia Records) našla se na broju 26 ovotjedne liste. Time se nastavio kontinuitet ulaza izdanja iz kolekcije Vrući ljetni hitovi među najprodavanije četvrtu uzastopnu godinu.

Radi se o kompilaciji s 43 snimke različitih žanrova objavljene kroz proteklih šest i pol mjeseci. Veliki broj pjesama u istom razdoblju se našao na listi najemitiranijih singlova HR Top 40, a među njima su brojni pripadnici hrvatske glazbene scene.

Novosti na domaćoj listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na : Top-lista prodaje_domaća_