Pisan Jelen predstavlja debitantski EP “Munja groma nadigrala”

Spona s ponosom predstavlja novo ime u svojoj glazbenoj obitelji – Pisan Jelen! Pisan Jelen je glazbeni sastav iz Zagreba koji kao temelj svojih pjesama koristi izvorne tradicijske melodije i tekstove oko kojih gradi autorske pjesme u modernim aranžmanima. Stil je inspirian rockom, bluesom i metalom, a vokal pretežno zadržava melodijsku liniju starih napjeva te time nastaje fuzija »novog i starog«.
Bend postoji i kontinuirano radi od 2018. g. u promjenjivom, a od 2022. u stalnom sastavu, te je do sada stvorio bogat opus koji od 2021. godine predstavlja javnosti putem cjelovečernjih samostalnih koncerata, ali i sudjeluje u mnogim zajedničkim nastupima.
Na svom repertoaru Pisan Jelen ima pjesme vezane za različite regije Hrvatske, ali i Makedonije, Bugarske i Slovenije, s ciljem daljnjeg proširivanja utjecaja kroz slavensko govorno područje

EP “Munja groma nadigrala” sadrži četiri pjesme, snimljen je u svibnju 2024. u zagrebačkom studiju Red Records Studio, snimatelj je Đuro Ravenšćak, a miks i mastering potpisuje Red Records produkcija.

Priča prvog EP-a benda Pisan Jelen započinje jedinkom “Kaval sviri” – tradicijskim instrumentom Hrvatskog Zagorja koja ovog puta u ulozi kavala opisuje ljubavnu igru iz Bugarske te pokušava odgonetnuti kome će pripasti srce djevojke zaokupljene magijom glazbe.

Vrckavost razigranih djevojaka vrvi i u pjesmi “Dve neveste” u kojoj se isprepliće san i java, starost i mladost, red i kaos. Sve to u jednom sporom danu. Ili snu?

Promjena emocije stiže u pjesmi “Došel mi je ljist”. Tradicijska pjesma iz Kotoribe u Međimurju govori o strahu od nepoznatog, tj. od rata. Što to malog, običnog čovjeka u tim teškim ratnim trenucima može učiniti junakom nakon što napusti sve što je do tada znao i mlad mora iskusiti teror rata?

“Bijela vila” na kraju uklapa mitsku sliku koja se odvija na kraju oblaka gdje susrećemo Sunce i Mjesec – glavne protagoniste slavenske mitologije. A tamo negdje je i sama Munja Groma nadigrala.

Streaming servisi