Uskoro Velika rock eksplozija #16

Ovog će se listopada u Zagrebu održati šesnaesto izadnje glazbenog festivala “Velika rock eksplozija”. Danas već pomalo davne 2008. godine, tri, tada mlada benda (Gretta, Gatuzo i Dosh Lee) odlučila su udružiti snage i zajednički organizirati koncert naziva “Rock eksplozija” u tada vrlo popularnom zagrebačkom klubu Purgeraj. Pošto u to vrijeme niti jedan od navedenih bendova nije bio medijski poznat, koncert u Purgeraju se održao u ponedjeljak. Ostali, “atraktivniji” dani su bili namijenjeni za druge, “veće” i “bolje” izvođače. Ipak, bez obzira na termin i na čuđenje organizatora – klub je bio dupkom pun, atmosfera vrhunska, a glazbeni kritičari su pisali hvalospjeve o “spasiteljima” hrvatskog rocka. Danas, šesnaest godina nakon toga, festival i dalje traje te ove sezone promovira vrhunske izvođače različitih glazbenih usmjerenja.

Ovogodišnju “Veliku rock eksploziju” će otvoriti (četvrtak, 10.10.) Trio Franolić Mureškić Gabrić nastupom u Dvorani ZGQ (Zagreb, Ilica 31a, prolaz Kerempuh). Koncert će se održati u sklopu uspješnog projekta “Instrumentalna konstrukcija”, počinje točno u 20 sati, a ulaz je besplatan. Dražen Franolić na oudu (arapska lutnja), Emil Gabrić na violi i Nino Mureškić (udaraljke) stvaraju glazbu trenutka, instrumentalnu meditativnu fuziju klasike, orijentalne glazbe i jazza. Potpuno se prepuštaju spontanim dužim formama koje nastaju iz čitavog njihovog svjesnog i nesvjesnog glazbenog iskustva, intuicije i osjećaja. Svaka izvedba je nova i neponovljiva. Na svirci u Dvorani ZGQ-a će predstaviti aktualan album “Lost & Found”.

U petak, 11.10. VRE seii u Knižnicu Vladimira Nazora (Vodovodna 16) gdje će zagrebački kantautor Zvonimira Varga obilježiti petnaest godina uspješne glazbene karijere. U tom razdoblju,. Zvonimir Varga je objavio 30-ak singlova, 10 albuma, dvije kompilacije, EP, knjigu poezije, slikovnicu, a sklada i glazbu za kazališne predstave. Svaka njegova pjesma prikazuje mnogo različitih stanja svijesti, događaja, zapažanja i raspoloženja, a ugodno ih je slušati upravo zbog jednostavnosti formata. Ulaz je besplatan, a nastup počinje u 19 sati.

Završni dan (subota, 12.10) je rezerviran za glazbenu radionicu i promociju debitantskog EP-a “Munja groma nadigrala” sastava Pisan Jelen. Ulaz u Soundbrick studio (Murska 14) je moguć isključivo s pozivnicom, a broj mjesta je ograničen. Pisan Jelen je glazbeni sastav iz Zagreba koji kao temelj svojih pjesama koristi izvorne tradicijske melodije i tekstove oko kojih gradi autorske pjesme u modernim aranžmanima. Stil je inspirian rockom, bluesom i metalom, a vokal pretežno zadržava melodijsku liniju starih napjeva te time nastaje fuzija »novog i starog«. Bend postoji i kontinuirano radi od 2018. g. u promjenjivom, a od 2022. u stalnom sastavu, te je do sada stvorio bogat opus koji od 2021. godine predstavlja javnosti putem cjelovečernjih samostalnih koncerata, ali i sudjeluje u mnogim zajedničkim nastupima. Na svom repertoaru Pisan Jelen ima pjesme vezane za različite regije Hrvatske, ali i Makedonije, Bugarske i Slovenije, s ciljem daljnjeg proširivanja utjecaja kroz slavensko govorno područje.

Uz festival će izaći i tradicionalna kompilacija “Velika rock eksplozija #16” koja će sadržavati 20 pjesama. Više informacija o kompilaciji uskoro.

10. – 12.10.2024.

ČETVRTAK, 10.10. u 20 h
Dvorana ZGQ, Ilica 31a (prolaz Kerempuh)
TRIO FRANOLIĆ MUREŠKIĆ GABRIĆ
Predstavlja album Lost & Found
*U sklopu projekta “Instrumentalna Konstrukcija”
Slobodan ulaz

PETAK, 11.10.u 19 h
Knjižnica Vladimira Nazora, Vodovodna 13
ZVONIMIR VARGA
15 godina glazbene karijere
Slobodan ulaz

SUBOTA, 12.10.
Soundbrick studio, Murska 14
PISAN JELEN
Glazbena radionica i promocija EP-a Munja groma nadigrala
Ulaz isključivo s pozivnicom, na spona@spona.com.hr