Plaća nije sve: Kako pregovarati o dodatnim pogodnostima?

Iako je plaća važan faktor, možemo pregovarati i o dodatnim beneficijama koje mogu značajno povećati naše zadovoljstvo poslom.
Kada razmišljamo o pregovorima s poslodavcem, najčešće prvo pomislimo na plaću.

Međutim, važno je znati da naš kompenzacijski paket nije samo ono što vidimo na isplatnoj listi. Postoje i druge beneficije koje mogu poboljšati naše zadovoljstvo poslom i financijsku situaciju. Bonusi za ostvarene rezultate, plaćeni topli obrok, dodatno zdravstveno osiguranje, subvencije za dječje vrtiće ili sportske aktivnosti, ulaganje u našu edukaciju i profesionalni razvoj samo su neki od njih.

Pregovori ne moraju stati na iznosu plaće. Evo nekoliko primjera o čemu možemo pregovarati:

– Bonusi za ostvarene rezultate – Varijabilni bonusi na temelju učinka mogu biti odličan motivator i dodatak našem prihodu.
– Zdravstveni paket – Dodatno zdravstveno osiguranje, stomatološke usluge, ili psihološko savjetovanje mogu biti važan benefit.
– Ulaganje u edukaciju – Pokrivanje troškova za profesionalne treninge, konferencije ili studijske programe.
– Fleksibilno radno vrijeme ili rad od kuće – Mogućnost balansiranja između poslovnih i privatnih obveza.
– Dodatni godišnji odmori – Pregovaranje o većem broju slobodnih dana godišnjeg odmora ili dodatni dani za posebne prilike.
– Subvencija troškova vrtića – Ako imamo djecu, pregovaranje o pomoći poslodavca za plaćanje vrtića ili drugih oblika dječje skrbi može značajno olakšati financijski pritisak. Neki poslodavci nude subvencije ili surađuju s lokalnim vrtićima kako bi osigurali popuste za zaposlenike.
– Subvencija stanarine ili stambeni krediti – Dogovor oko subvencioniranja stanarine može vam pomoći smanjiti životne troškove. Dodatno, prema propisima o porezu na dohodak, poslodavac može svom radniku neoporezivo nadoknaditi izdatke za stanovanje.

Više informacija o tome kako kotiramo na tržištu rada i jesmo li ‘u prosjeku’, potplaćeni ili pak iznadprosječno plaćeni, nudi MojaPlaća.

 


Savjeti za uspješne pregovore o dodatnim beneficijama:

1. Pripremi se i istraži – Prije nego što krenemo u pregovore, nužno je istražiti koje beneficije poslodavac već nudi i što je još dostupno na tržištu. Što više znamo o mogućnostima, lakše ćemo izabrati na što se želimo fokusirati.
2. Prioritizirajmo svoje potrebe – Potrebno je razmisliti koje su nam beneficije najvažnije. Ako nam je obitelj na prvom mjestu, subvencija vrtića ili fleksibilno radno vrijeme mogu biti od većeg značaja nego jednokratni bonusi.
3. Budimo spremni na kompromis – Pregovori su dvosmjeran proces. Možda nećemo dobiti sve što tražimo, ali usmjeren pristup s fokusom na ono što nam najviše znači može rezultirati zadovoljavajućim ishodom za obje strane.

Plaća je važna, ali ne mora biti jedini predmet pregovora. Pregovarajući o dodatnim beneficijama, možete značajno poboljšati svoju ukupnu kompenzaciju i zadovoljstvo poslom.

izvor: mojposao.hr