GLAZBA U EU: GLOBALNA PRILIKA

Europska unija je veliko glazbeno tržište, no ne drži korak s rastom ostalih svjetskih tržišta, stoji u izvještaju Svjetske diskografske federacije (IFPI) posvećenom europskom glazbenom tržištu. U njemu se ističe da postoji veliki prostor za daljnji rast vidljivosti glazbe europskih umjetnika, njihovih umjetničkih i poslovnih potencijala, ali je za ostvarivanje tih potencijala – suočenih s velikim napretkom drugih regija na globalnom glazbenom tržištu – potrebno kontinuirano ostvarivati podršku institucija. Ta podrška, navodi se, dobrim dijelom odnosi se i na kontrolu razvoja alata umjetne inteligencije.

Radi se o izvještaju “Glazba u EU: globalna prilika“, prvom takve vrste kojeg je u utorak, 10. rujna publicirala organizacija koja okuplja proizvođače fonograma diljem svijeta. Izvještaj se pojavio u vremenu najkonkurentnijeg globalnog glazbenog tržišta do sada, dobu kada interes za glazbom raste u mnogim manjim ili srednje razvijenim regionalnim tržištima do sada.

Izvještaj koji se bavi tržištem snimljene glazbe na području Europske unije – ali zahvaća i kompletan ekosustav glazbene industrije – istražuje načine putem kojih rad i ulaganje diskografskih kuća pomaže poticanju uspjeha europske glazbe i umjetnika, kako na domaćem (europskom) terenu, tako i u okviru globalnih glazbenih kretanja.

Istovremeno, izvještaj “Glazba u EU” pruža uvid u izazove i prilike za održavanje i jačanje položaja EU-a u okviru globalnog ekosustava glazbene industrije. Naslanjajući se na podatke koji govore o izrazitom rastu i razvoju drugih regije diljem svijeta, izvještaj naglašava kako kreatori javnih politika EU-a mogu pomoći u osiguravanju pozitivne budućnosti za glazbu u – navodi se – ključnom trenutku za glazbu u Europi.

Cjelokupnu vijest pročitajte na stranicama Hrvatske diskografske udruge