Bogu iza nogu – kod znaka Hollywooda – MIRA FURLAN ŽIVI U KANJONU PRVI RED DO PUSTINJE

U glumičinu ulicu turisti zastaju samo kako snimili simbol filmske industrije  * Zvijezda filma Cirkus Columbia sa suprugom Goranom fiktivno prodala kuću Gajic and Furlan Family fondu kako bi troškovi kredita, održavanja kuće i plaćanja poreza bili što niži * Priznala da je život običnog glumca u Americi težak * Njezin muž dopunjavao kućni budžet uzgojem povrća i lubenica * Furlanici su i meci  pljuštali oko glave dok je bila sa sinom .

Film “Cirkus Columbia” Oskarovca Danisa Tanovića ponovno je pobudio medijski interes za Miru Furlan (56). Nekadašnja glumačka zvijezda iz Zagreba, koja već 20 godina živi u Americi, u filmu glumi glavnu žensku ulogu. Filmska Lucija, supruga je jednako popularnog beogradskog glumca Mikija Manojlovića koji glumi Divka, gastarbajtera – povratnika u rodno hercegovačko selo. I dok se na filmskom platnu nižu dramatične scene snimane na hercegovačkom kamenjaru i to u sam osvit rata, u privatnom životu glavne glumice odvija se stabilniji scenarij. Doduše, filmske granate preživjela je na filmu prošlo ljeto, a stvarne puščane metke u blizini svog američkog doma prije nekoliko godina. O tome je pričala za medije pa je naglasila kako sina Marka Lava nikad u Los Angelesu nije pustila samog preko ulice. Naviknula se na tamošnju nesigurnost, a 13-godišnji sin putuje isključivo školskim busom ili ga ona razvozi.  U tome naravno ima pomoć supruga Gorana Gajića, rođenog Zagrepčanina koji je diplomirao režiju u Beogradu. Goran je proteklih godina imao više angažmana u gradu svoje mladosti, poput hita “Vratile se rode” te je tada Mira morala staviti posao u drugi a privatni život na prvo mjesto.
“Težak je život glumca u Americi”, iskreno je izjavljivala Furlanica te kao glavni razlog navodila činjenicu da stalno pristižu mladi ljudi prepuni energije i volje koji starije guraju u zapećak. Budući sa starošću sve više dolazi zamor, Mira se novinarima požalila kako nije “u prilici staviti nožice na stol i piti pićence do kraja života”.
Mira i njezin suprug upoznali su se 1986. kad  kad su oboje živjeli na relaciji Zagreb -Beograd. Istodobno je tada igrala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i Jugoslavenskom narodnom pozorištu u Beogradu. Kad je počeo rat, zatekla se u Beogradu a ubrzo je kao prvakinja HNK dobila otkaz. Odmah po odlasku u Ameriku 1991. u Zagrebu je protiv nje pokrenut sudski postupak radi oduzimanja stanarskog prava. Tada je započela njezina 20-godišnja sudska bitka za povrat bakinog stana koju je na kraju i dobila.
Kada je stigla u “obećanu zemlju” radila je sve i svašta. Pa tako i konobarila, što joj, priznala je poslije, nije išlo od ruke. Nekadašnja ex-jugoslavenska zvijezda poznata po ulogama u filmovima ‘Kiklop’, ‘U raljama života’, ‘Za sreću je potrebno troje’, ‘Otac na službenom putu’, bila je početkom devedesetih u SAD-u suočena s preživljavanjem. Egzistencijalne traume s njom, najprije u New Yorku a potom Los Angelesu, prolazio je i suprug Goran. On je javno pričao kako je bio radnik koji je selio božićne dekoracije iz World Trade Centra, te da je taj posao dobio zahvaljujući bratu Gorana Bregovića, koji je imao kamion za selidbe. Kasnije je radio kao dostavljač, asistent montaže i montažer, a nadao se i super plaćenom poslu testnog vozača. Pod “super” mislio je na dnevnicu od 100 dolara koliko se moglo zaraditi na testiranju zračnih jastuka pri sudarima male jačine, i to ne s lutkama već s ljudima. No taj mu je posao izmaknuo jer za riskantne poslove od “zelembaća” na dan u Velikoj Jabuci, uvijek vlada golem interes. Ipak život u gradu koji nikad ne spava pokazao se preteškim za  bračni par Furlan – Gajić pa su preselili u filmsku meku 1996. godine. Kako su tamo na kredit kupili svoju prvu kuću, te im se 1998. rodio sin, Los Angeles postao je njihov prvi pravi američki dom.
Mira je u međuvremenu se uspjela od konobarice ubaciti u glumačke vode. Doduše, nezine prve američke uloge bile su manje zahtjevne od onih u bivšoj domovini. Također, nekadašnja koketa jugoslavenskog filma, zapažena i po provokativnim scenama  kao u filmu Horvatov izbor iz 1985. kad se kupa gola u kadi,, u Americi je postala jedan od Aliena u TV seriji Babylon 5. Glumački su joj partneri vanzemaljska čudovišta, počesto s čudovišnim izraslinama ili krastavim tijelima. No rad na toj seriji omogućio je bračnom paru i jednu pogodnost. Goran Gajić poslije će se pohvaliti kako je prvi posao u branši u Americi uspio dobiti preko kreveta. Zahvaljujući Miri I on je dobio priliku režirati jednu epizodu Babilona. Poslije su se Miri nizale uloge u serijama pa su joj tako radeći “Izgubljene” dobila tzv. ‘otočku groznicu’, odnosno dosadili su joj Havaji zbog čega je njezin lik “upucan”. Zadnjih desetak godina Mira se glumački vraćala u Hrvatsku i to glumeći u Medeji na Brijunima u izvedbi Teatra Ulysses Rade Šerbedžije i njegove supruge Lenke Udovički. Cirkus Kolumbija joj je ipak prva filmska uloga na našim prostorima u zadnjih deset godina.
Istražujući građu za knjigu “Kondo, kondo” zanimao me holywoodski život Mire Furlan i njezinog supruga. Premda već sam spomen središta svjetske filmske industrije asocira na glamur i zvjezdani život, u konkretnom slučaju to nije tako. Los Angeles je poznat po luksuznom Beverly Hillsu  ili Los Felizu u kojem slavne zvijezde vode fabulozni život.  No Mirina i Goranova ulica daleko je od raskoši takvih kvartova. No i ona je po nečemu jedinstvena. Naime, Canyon Lake Drive (ili u slobodnom prijevodu Kanjon cesta do jezera) najbolja je lokacija za snimanje slavnog znaka Hollywooda. Na kućnom broju 3000, u neposrednoj blizini prizemnice Mire Furlan, zastaju turisti željni snimanja tog natpisa. Kao što znamo, symbol filmske industrije nalazi se na vrhu pustog strmog brijega. Da je cijeli Los Angeles nastao na mjestu pustinje koja se umjetnim navodnjavanjem uspjela urbanizirati, vidi se i po tom krajoliku. Tako Mira Furlan iako izgleda da živi Bogu iza nogu, živi u blizini Holywooda, ali montažnog imena. Kad se pogleda lokacija njezine kuće iz zraka vidi se da je ta nekretnina prvi red – do kalifornijske pustinje. Zato je Goran Gajić i uspijevao dopuniti kućni budžet. Svojedobno je izjavio kako su mu u amerikom vrtu dobro uspijevale rajčice i lubenice.
Kuća tročlane obitelji Furlan Gajić tipična je prizemnica za taj rubni dio Los Angelesa, površine oko 200 kvadrata. Ima tri sobe i dvije kupaone. Kupljena je u proljeće 1996. za 336.000 dolara. Trenutačno na tržištu vrijedi 459.000 dolara. Godišnji porez na ovu nekretninu iznosi preko 6.000 dolara. Kako bi racionalizirali troškove kuće Mira i Goran osnovali su obiteljski fond. To je čest slučaj u Americi. Naime, kako se porez na nekretnine plaća svake godine parovi koji moraju paziti na svaki dolar osnuju tzv. Family Trustee. Tako je “Gajic and Furlan Family Living Trust”  fiktivno kupio kuću od Mire i Gorana 2008. godine. Na taj način glumačko-režiserski par ima priliku voditi knjigovodstvo pa umanjiti porezn za sve što računima dokažu da su uložili u održavanje kuće, kao i dodatne uštede. “Samo je jedno mjesto na svijetu dom”, pa maker morali paziti na svaki cent. Uostalom, kao što je rekao Mirin suprug njihov sin Marko Lav rođeni je Amerikanac i Los Angeles je njegov pa samim tim i po svemu sudeći trajni dom njih dvoje, rođenih Zagrepčana.

Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović