Spasite katastrofalan intervju za posao

U nekom trenutku u procesu traženja posla dogodit će se i to – bit ćete na zaista lošem intervjuu. Spasite katastrofalan intervju za posao.Samo, niste vi ti koji ste ga upropastili, već osoba zadužena za zapošljavanje. Može postojati milijun razloga zašto ta osoba nije pripremljena za intervju, od činjenice da je ponedjeljak ujutro, do toga da u tome nema nikakve prakse. Izazov za vas, kandidata za posao, je da pokušate preokrenuti situaciju u svoju korist i ostavite dobar dojam. Naime, moguće je spasiti loš intervju i stoga vam donosimo tri problematična tipa ispitivača i način kako ih pridobiti.

Smušeni ispitivač

Problem: Ovaj tip ispitivača kasni, potpuno je nepripremljen, zaboravlja činjenice iz vašeg životopisa,  a možda i zaboravi da danas ima intervju s vama.

Rješenje: Dajte osobi vremena da dođe k sebi i izrazite simpatiju, na primjer: “Vidim da je vaš rad ovdje važan i da imate puno posla”. Dajte ispitivaču i priliku da promijeni vrijeme intervjua. Ako ne možete odgoditi sastanak, navedite ispitivača na intervju tako što ćete reći nešto kao: “Bi li pomoglo ako vam kažem nešto o sebi i kako je to povezano s ovim poslom?”. Recite to prijateljskim i profesionalnim tonom, jer kako ćete to napraviti govori puno o vama.
Brbljavi ispitivač

Problem: Možete naići na ispitivača koji previše vremena provodi govoreći o poslu, o tvrtki i drugim stvarima, a znate da imate samo oko sat vremena da se ‘prodate’.

Rješenje: U nekom trenutku, ispitivač mora udahnuti. Pričekajte na tu pauzu, a potom upitajte ispitivača pitanje na koje ćete vi odmah ponuditi odgovor. Na primjer, mogli biste reći: “Kako biste opisali radne procese u ovom odjelu? Na primjer, na svom posljednjem radnom mjestu osmislio sam kalendar događanja, pa su svi članovi tima znali kada je rok za koji zadatak i projekti su uvijek dovršavani na vrijeme”.

Druga je taktika da date ispitivaču da nešto čita, kao na primjer vaš životopis ili mapu s vašim radovima, i iskoristite to da ga navedete na razgovor o vašim vještinama. Poanta je da se ponašate prema ispitivaču s poštovanjem, ali i da se ubacite, zato što ako vi to ne napravite, vaša konkurencija hoće.
Nevješt ispitivač

Problem: Radi se o ispitivaču koji ne zna što radi. Možda je osoba doslovno ‘dovučena’ na intervju. U tom slučaju vi ga morate naučiti kako da obavi intervju.

Rješenje: I u ovom slučaju vi morate preuzeti kontrolu nad intervjuom, no na suptilan način. Pitajte pitanja o tvrtki i poslu kako biste započeli razgovor. Pokažite mu svoj životopis i mapu s radovima. Razmišljajte kako mu možete prenijeti što više informacija o sebi i svojim vještinama i usmjerite razgovor u tom smjeru.
Upamtite: Vi imate kontrolu

Čak i ako naiđete na jedan od ovih tipova ispitivača, vi imate određenu kontrolu nad intervjuom. Jasno prenesite ono što želite reći o sebi i osigurajte da im to ostane u sjećanju. Na kraju, shvatite da je potraga za poslom proces i da ovo vjerojatno nije jedini intervju na koji ćete biti pozvani. (T. B.)

izvor: moj-posao.net