“Indexi” najprodavaniji album u prvoj polovici 2024.

Remaster ploče Indexi (Croatia Records) grupe Indexi je najprodavaniji domaći album u Hrvatskoj u prvoj polovici 2024. godine.

Na broju dva nalazi se reizdanje LP-a grupe Haustor Bolero (Croatia Records), dok je na trećem mjestu eponimni album Dine Dvornika Dino Dvornik (Croatia Records). Izdanje Mije Dimšić Monologue (Croatia Records) boravi na četvrtoj poziciji, a krug pet najprodavanijih zaključuje kompilacija uspješnica Zdravka Čolića 25 Greatest Hits (Croatia Records).

Top 10 polugodišnje liste za 2024. godinu pokazala je nastavak trenda da publika ima naviku kupovanja albuma iz kataloga, pogotovo ukoliko su iste objavljene na vinilnim pločama. Od prvih deset naslova s liste, njih sedam je ostvarilo visoke rezultate prodaje nakon objave remastera na vinilu, nekoliko desetljeća nakon izlaska originalnog izdanja.

Od preostala tri albuma, dva izdanja s originalnim pjesmama su objavljena u proteklih godinu dana, dok je treći album u pitanju kompilacija ranije objavljenih uspješnica. Međutim, njihov visoki rezultat prodaje ostvaren je nakon izlaska na LP-u.

U prvih šest mjeseci ove godine na prvom mjestu izmijenilo se 15 izdanja. Od Top 10, njih pet je boravilo na vrhu domaće Top-liste prodaje ukupno 12 tjedana.


Remaster ploče Indexi je objavljen sredinom ožujka i već pri ulazu na listu došao je izravno na broj jedan, gdje je uz kratki prekid boravio ukupno sedam tjedana (27. ožujka – 24. travnja, 8. i 15. svibnja). Time je postao prvi album sa sedam ili više tjedana u ovoj godini te jedan od pet reizdanja na prvoj poziciji.

Izdanje Indexi je kompilacija singl ploča grupe Indexi objavljenih u razdoblju od 1971. do 1973. godine, tijekom kojeg su objavljene neke od najuspješnijih pjesama sarajevskog sastava. Dok su članovi grupe bili na odsluženju vojnog roka, diskografska kuća Jugoton (danas Croatia Records) objavila je kompilacijski LP na kojem se našlo osam snimaka iz tog razdoblja.

Reizdanje ploče povodom 50 godina od objave obavljeno je u londonskom studiju Abbey Road tehnikom lacquer cut (proces pretvaranja audiozapisa u fizički izrezane utore na površini lakiranog diska uz pomoć struga).

Osim što se pokazalo kao vrijedno izdanje za ljubitelje vinilnih ploča, snimke s albuma Indexi uspješno su streamane i na digitalnim glazbenim servisima. Na platformi Spotify, pjesme s izdanja Indexi su ostvarile rezultat od preko 3,6 milijuna slušanja pjesama s ploče.

 


LP Bolero grupe Haustor drugi je najprodavaniji album u prvom dijelu 2024. godine. Riječ je o reizdanju ploče originalno objavljene 1985. godine, a na kojoj je Haustor kombinirao novi val i rock glazbu s world music žanrovima osamdesetih. Na njemu je i jedna od najpoznatijih pjesama benda Haustor – Ena.

Ukoliko gledamo rezultate prodaje u prvih šest mjeseci ove godine, album Bolero nije ispuštao mjesto među 40 najprodavanijih, a najbolji plasman je ostvario 8. svibnja (broj 2).

 

Debitantski naslov Dine Dvornika Dino Dvornik ostao je među najprodavanijim izdanjima i tijekom 2024. godine. Iako je reizdanje objavljeno još u travnju 2023. godine, interes za prvim LP-jem hrvatskog kralja funk glazbe nije opadao ni tijekom prvih šest mjeseci 2024. godine, što je bilo dovoljno za treće mjesto.

Tijekom prve polovice godine, ploča Dino Dvornik je provela 26 tjedana u društvu najprodavanijih, a najbolji plasman je ostvarila 7. i 14. veljače, kada je bila treće najprodavanije izdanje u Hrvatskoj. Ukoliko se uračunaju i rezultati iz 2023. godine, album Dino Dvornik je proveo na Top-listi prodaje 59 uzastopnih tjedana.

Jedino izdanje u Top 5 koje nije remaster jest album Monologue kantautorice Mije Dimšić, objavljen u studenome 2023. godine. U pitanju je njezin četvrti diskografski naslov te prvi koji je u potpunosti objavljen na engleskom jeziku. Time je ploča Monologue jedino izdanje jednog hrvatskog izvođača među deset najprodavanijih koje nije snimljeno na hrvatskom jeziku.

Objavljen i na vinilnoj ploči, album Monologue je ostvario svoj najbolji rezultat 31. siječnja, kada je došao na sam vrh Top-liste prodaje. Među snimkama na izdanju je i pjesma Guilty Pleasure, s kojom je Mia Dimšić predstavljala Hrvatsku na Eurosongu 2022. u Torinu.

“Dok sam stvarala album ‘Monologue’, nisam imala pojma ima li to ikakvog smisla jer znam da domaća publika uglavnom bolje prihvaća pjesme na hrvatskom. Zato me svaki uspjeh ovog albuma izuzetno veseli, i kad vidim da je moj izlazak iz zone komfora imao smisla, prezahvalna sam slušateljima koji me inspiriraju da i dalje radim po svom, kao i struci čije su pozitivne reakcije veliki vjetar u leđa”, izjavila je Mia Dimšić povodom objave rezultata polugodišnje liste prodaje.

Kompilacija hitova Zdravka Čolića 25 Greatest Hits zaokružuje polugodišnji Top 5. Riječ je o izdanju iz edicije 25 Greatest Hits, zajedničkog projekta diskografske kuće Croatia Records i radijskog voditelja Zlatka Turkalja Turkija u sklopu kojega se objavljuju kompilacije singlova poznatih izvođača na vinilu. Osim 25 odabranih pjesama, svaki album sadrži intervjue s izvođačem ili njegovim suradnicima.

Od početka projekta (ljeto 2023.) do danas je objavljeno ukupno deset izdanja, a kolekcija uspješnica Zdravka Čolića je jedna od dva albuma iz tog specijala koji je bio barem jedan tjedan na vrhu Top-liste prodaje (14. veljače).

“Mislim da u umjetnosti, a nazovimo i ovaj dio posla jednom vrstom umjetnosti, premda je diskutabilno kakva je umjetnost, nema roka trajanja, izuzev zdravlja i pitanja može li netko svirati ili pjevati ili raditi neki drugi posao na glazbenom polju. I eventualno dok te publika traži. Sad pratimo kako Rolling Stonesi navršavaju 80 godina i objavljuju novi album kao da tek počinju. Ova vrsta posla je nekako protkana tom nekom energijom da ljudi dok imaju snage i dok ih želja vodi i postoji zanimanje za njihovo djelo i rad, to tako funkcionira. Dok te traže, dobro je”, ispričao je Zdravko Čolić u intervjuu objavljenom i u sklopu projekta Diskografska spajalica.

U Top 10 polugodišnje liste našli su se i LP-ovi Najgori (Zoster, Croatia Records, broj 6), Dnevnik jedne ljubavi (Josipa Lisac, Croatia Records, broj 7), Totalno drukčiji od drugih (Vještice, Croatia Records, broj 8), Džinovski (Hladno pivo, Croatia Records, broj 9) i Razdor (Majke, Croatia Records, broj 10).

Kompletan poredak polugodišne listi pronađite na:
Top-lista prodaje_domaća_polugodišnja_2024.