Azra i dalje prva, Bajaga & Instruktori imaju najviši novitet

LP Ravno do dna (Azra, Croatia Records) ostvario je svoj sedmi broj jedan u ovoj godini.
Album Bilo je i vrime (Tomislav Bralić i klapa Intrade, Scardona) vratio se u društvo najprodavanijih drugim mjestom, dok je na trećoj poziciji izdanje Društvena pravila (Mia Dimšić, Croatia Records). Ploča Bitanga i princeza (mix 2024.) (Bijelo dugme, Croatia Records) boravi na broju četiri, a peto mjesto pripalo je studijskom naslovu Mirišu jabuke (Crvena jabuka, Croatia Records).

Ravno do dna postao je jedan od tri albuma koji su ove godine bili minimalno sedam tjedana na vrhu Top-liste prodaje. Ranije ove godine, isti rezultat postigle su ploče Indexi (Indexi, Croatia Records) i Bitanga i princeza (mix 2024.). Posljednji puta, kada smo imali ovakvu situaciju, bilo je 2017. godine, kada su sedam ili više tjedana na vodećem mjestu Top-liste prodaje bila izdanja Moderna žena (Jelena Rozga, Tonika, 14), Život nije siv (Mia Dimšić, Croatia Records, 11) i Ono nešto naše (Željko Bebek, Croatia Records, 7).

Kada uračunamo i četiri tjedna ostvarena 2022. godine, ploča Ravno do dna ostvarila je svoj 11. broj jedan, što je najviše od svih izdanja objavljenih od 2020. do danas.
Ovoga tjedna lista bilježi 11 promjena, od čega su četiri noviteta, što je najveći broj od 2. listopada (5).

Najviši novi ulaz ostvario je sastav Bajaga & Instruktori s live albumom 40 godina Pozitivne geografije (Live @ Tvornica) (Croatia Records, broj 8). Ovo je njihov prvi ulaz među najprodavanije poslije dvije godine i tri i pol mjeseca, kada se još jedan zapis koncerta (Koncert za rock grupu, orkestar i zbor, Sava Centar 2019., Croatia Records) našao na Top-listi prodaje.

U pitanju je snimka koncerta grupe Bajaga & Instruktori održanog 18. travnja ove godine u Tvornici kulture. Na nastupu je obilježeno 40 godina od objave debija Pozitivna geografija (PGP RTB), a objava live izdanja bila je uvod u regionalnu turneju Samo nam je ljubav potrebna u sklopu koje je prije nekoliko dana održan koncert u Areni Zagreb.

Na Top-listi prodaje debitirala je Ilma Karahmet. Riječ je o njezinom prvijencu Kraj je (Aquarius Records/Cepelin Media), koji je ušao na 12. poziciju, a njezinim ulazom, Top-lista prodaje treći uzastopni tjedan bilježi prvi ulaz nekog izvođača. Istodobno, Ilma Karahmet je najmlađa izvođačica na ovotjednoj listi i prva žena koja je ostvarila novi ulaz među 40 u zadnja tri tjedna (Mia Dimšić – Društvena pravila).

“Iza mene su evo pune tri godine rada na mom prvom albumu i ponosno mogu reći da se cjelokupni trud na kraju isplatio. Svaka pjesma ima svoju posebnu priču i način nastajanja. Sigurna sam da žanrovska raznolikost doprinosi još boljem dojmu albuma kod moje publike i da svako može pronaći za sebe nešto što voli slušati. Sretna sam što sam imala priliku surađivati s vrhunskim autorima i producentima koji su dali svoj maksimum. Ovo je za mene pravi početak onoga što tek dolazi”, riječi su Ilme Karahmet povodom objave svog prvog izdanja.


Duo oca i kćeri Sara & Jappa i ploča Live at Diocletian’s Palace (Croatia Records) ušao je na 31. mjesto rezultata prodaje. Riječ je o snimci nastupa Željka Brodarića Jappe i Sare Brodarić na prvom izdanju Split at Night Jazz Festivala, održanom u prostoru Dioklecijanove palače 2019. godine.

Tim rezultatom, Live at Diocletian’s Palace je prvi jazz album kao novitet među 40 najprodavanijih od 21. kolovoza 2024. (Josipa Lisac & & B.P. Convention – Josipa Lisac & & B.P. Convention, Croatia Records). Istodobno, duo Sara & Jappa ostvarili su svoj prvi boravak na listi.


Reizdanje albuma Judi, zviri i beštimje (Gibonni, Dallas Records), objavljeno na vinilnoj ploči povodom 25. godišnjice originalne objave, našlo se kao novitet na broju 38 ovotjednih rezultata prodaje. Time se Gibonni našao u društvu najprodavanijih prvi puta poslije tri godine i tri i pol mjeseca (U po’ ure, Dallas Records), čime je broj njegovih ulaza na listu povećan na četiri.

Riječ je o sada već kultnom Gibonnijevom izdanju, s kojeg su i dan-danas poznati singlovi Činim pravu stvar, Divji cvit, Projdi vilo, I ja ću budan sanjati (duet s Vannom), Posoljeni zrak i razlivena tinta i Judi, zviri i beštimje. Album Judi, zviri i beštimje je po originalnoj objavi prodan u više od 60 tisuća primjeraka, zaradivši dijamantnu nakladu, čime je postao jedan od najuspješnijih studijskih naslova u proteklih 25 godina.

“‘Judi, zviri i beštimje’ bio je moj prvi album za tada mladu nezavisnu kuću Dallas Records. To je bila i godina za nove početke”, poručio je Gibonni, “bilo je tu puno entuzijazma kod suradnika, a i ja sam plutao u plodnoj vodi neočekivanog nadahnuća. Sjećam se da sam pisao u raspoloženju kao da mi je to debitantski album i kao da se ništa od onoga ranije nije dogodilo, bez balasta minulog rada. Trag albuma mjerim po tome koliko pjesama ostane na životu kad se prašina i barut raziđu, koliko se ti možeš poistovjetiti s tom pričom kao da je bila danas, a ne u prošlom stoljeću.”

Novosti na domaćoj listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na :

Top-lista prodaje_domaća