ZA ROĐENDAN ANTE PERKOVIĆA SPREMA SE PRAVA GLAZBENA BOMBA

pecotic
Ante Perković bio je novinar, publicist, glazbenik, rock kritičar. Kako je sam govorio, po obrazovanju i struci bio je novinar (najpoznatiji po glazbenoj kritici), objavio je par knjiga, a zadnjih godina karijere mu je najveće zadovoljstvo pružalo bavljenje glazbom, odnosno “stvaranje vlastite glazbe umjesto pisanja o tuđoj”. Ante nas je prerano napustio prije dvije godine, ali je iza sebe, osim glazbene kritike i sjajnih knjiga, ostavio i hrpu sjajne glazbe.
Uža obitelj, prijatelji i Antini fanovi došli su na ideju da ususret Antinom rođendanu, 8. lipnja, ponude medijima i široj javnosti svu Antinu glazbenu genijalnost na jednom mjestu. S obzirom na to da je Ante imao glazbenu karijeru kao član benda Djeca, a kasnije i kao solo izvođač i diskograf (Ćato), diskografske kuće Aquarius Records i Mudri Brk udružili su snage s obitelji i na jednom mjestu donose sve što je Ante službeno objavio.
Da ne bi sve ostalo na starijem materijalu, u glazbenoj radionici Jure Ferine je pronađena glazbena bomba. Upravo tako se zove zadnji singl koji je Ante solo službeno snimio 2015. godine, a koji će po prvi put službeno biti objavljen ususret rođendanu.
Osim toga Aquarius je pripremio veliko iznenađenje za sve fanove Djece.
Osim što će oba albuma Djece i četiri spota biti digitalno dostupna na svim platformama, u rujnu izlazi i kompilacija na vinilu i to prema Antinu predlošku. Naime, njegova supruga ustupila je Antinu kompilaciju stvaralaštva koju je sam složio.
Mudri Brk će uskoro objaviti i linkove svih digitalnih servisa na kojima je uploadana Antina glazba s ciljem što lakšeg pronalaska njegove glazbe.
Na ovaj potez širenja Antine glazbene ostavštine široj javnosti, osvrnuli su se Ana Opalić iz benda U pol’ 9 kod Sabe, glazbeni kritičar Petar Janjatović i glazbeni urednik Branimir Slijepčević Brada.
“Kada netko piše pjesme kao što ih je Ante pisao, radi to iz duboke unutarnje potrebe da kaže i da ga se čuje. Materijal koji je ostavio iza sebe dragocjen je, povezuje nas i imamo potrebu nešto s njim napraviti. Imamo ga potrebu čuti”, rekla je Ana Opalić.
“Ovog proleća sam iz utorka u utorak pasionirano gledao dokumentarni serijal “Borderland soundtrack” novosadske autorke Brankice Drašković. Serijal nastao inspirisan knjigom “Sedma republika”. I ponovo se uverio da i dalje ima mnogo pametnih, razumnih, duhovitih, dovitljivih. I emotivnih. A na tom jednom mestu sve nas je na posredan način okupio Ante Perković. Njegova dobrota i blagost i dalje nesmanjeno deluju.”, zapisao je Petar Janjatović.
“Nedostaje mi Ante. Nedostaje da ga nazovem i da mi svojom elokventnošću, znanjem i dobrotom objasni zašto “sjedimo na bombi”. I da “čujem kako brige odlaze”. Želim, zbog nas kojima jako nedostaje, da Sunčica u nekom skrivenom folderu pronađe još koju BOMBU.” zaključio je Branimir Slijepčević Brada.
Novi singl „Bomba“ poslušajte ovdje: https://youtu.be/4EQuRWWnATo