22. ROĐENDAN MALE SCENE I OKRUGLI STOL O NASILJU MEĐU MLADIMA

Točno u podne 6. prosinca 1989. godine službeno je otvoreno kazalište Mala scena na Medveščaku u Zagrebu. Zvjezdana Ladika, Roman Šušković Stipanović, Ivica Šimić i Vitomira Lončar darovali su građanima Grada Zagreba uređenu kazališnu dvoranu na čijoj se pozornici do danas održalo sveukupno 93 premijera, a u kojima je sudjelovalo 457 umjetnika i ostalih suradnika. Nakon dugogodišnjeg rada za gledatelje svih uzrasta, od 2008. godine Mala scena profilirala se u vodeće kazalište za djecu i mlade u Hrvatskoj, ali i kao kazalište s iznimnim međunarodnim aktivnostima. Godišnje Mala scena odigra oko 500 izvedaba s prosječno više od 60.000 gledatelja.

 Ove će se godine rođendan Male scene proslaviti uz Okrugli stol o nasilju među mladima potaknut ovogodišnjom uspješnicom – predstavom „Kamenje“. „Kamenje“ je nastalo prema istinitom događaju koji se dogodio u Australiji 1994. godine kada su dvojica dječaka od 13 i 15 godina, bacajući kamenje s nadvožnjaka, ubili čovjeka. Autori Stefo Nantsou i Tom Lycos napisali su dramu koja je igrana u mnogi zemljama svijeta, a predstava Male scene prva je produkcija ovoga teksta u Hrvatskoj. Predstavu je režirao Ivica Šimić, scenografiju je osmislila Dinka Jeričević, kostime Hana Letica, glazbu Ivanka Mazurkijević i Stanislav Kovačić, producirala Vitomira Lončar, a igraju mladi glumci Marko Hergešić (nominiran za Nagradu Hrvatskog glumišta 2011.) i Filip Lozić.
 Od svoje premijere u veljači 2011. godine, „Kamenje“ je do danas odigrano 68 puta pred mladima od 11 godina na više i njihovim roditeljima. Nakon svake predstave gledatelji su imali priliku glasati o krivici dječaka, protagonista predstave. Samo 21 put gledatelji su smatrali da dječaci NISU KRIVI za ubojstvo.Produkciju predstave omogućili su Ured za obrazovanje kulturu i šport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, te generalni sponzor predstave „Garnier“.Ulaz na okrugli stol je – besplatan.