NOVO U PRODAJI -Mandrili “Demencija”

Mandrili_Demencija_cover_ma
Singlom „Ugovor gospodina M“ Mandrili su, krajem prošle godine, najavili i novi album. „Demencija“ je četvrti samostalni album riječkih rockera, a pretpostavka je da će se mnogi prilikom prvog susreta s “Demencijom” zapitati: “A gdje je CD pločica?” Odgovor na to pitanje potražite unutar inlaya ili se, za pomoć, obratite “stručnjaku” (čitaj: Mandrilima) koji će vam ukratko otkriti i što vas očekuje na novom nošaču zvuka, od broja 1 do broja 12.

Pjesma „Glad“ jedina je kao ideja ostala od starog materijala. U drugačijem obliku nalazila se na albumu koji je postojao prije „Demencije“. Glad za glazbom je ostala, ostatak materijala ne. Samo najjači opstaju.

„Kada shvatim“ je nastala u sitnim satima. Za primjer je poslužio Bowiejev album „Station To Station“, iako ni gospodin David to ne bi prepoznao. Pričali smo o glazbi i kako spojiti dijelove koji jedan s drugim nemaju previše veze, a zajedno funkcioniraju savršeno.

„Neviđane“, kao i „Torpedo“, ‘vuče’ bubanj koji nije u standardnim rock okvirima. Novi, mladi član Alen, ima dara za takva rješenja. Dobro smo učinili kad smo ga uzeli u bend.

„Ugovor gospodina M“ donio nam je prvi video hommage u karijeri. I dobru zabavu tijekom snimanja. Pjesma je odlična za sviranje uživo, definitivno ju upisujemo u set listu.

„Bubnjevi i rogovi“ je možda najviše procvjetala kao jedinka. Uvijek negdje na čekanju, snimljena samo na mobitel. Kad smo ju zgotovili, bila je iznenađenje. Od zvijeri je nastala ljepotica.

„Pepeo i čikovi“ i „Tablete“ su, iako im tekst nije banalan, plesne pjesme. Bar u našem svemiru. Ples postoji otkad i čovjek. Bedasto je ići protiv prirode. Nemojte ni vi.

„Samo tvoj“ ima pravu, živu trubu za glavnu temu. Tomo je svirao tu frazu na gitari, ali je rekao da na tom mjestu čuje trubu. Želja mu je uslišena pa se on posvetio samo riffovima. Ovo je glasna pjesma. S velikim G.

Pjesma „Grad“ je promijenila nekoliko radnih naziva. Sadrži i odličan keyboard performans. Ćoza tvrdi da je to pjesma o rodnom gradu. Robiju je i dan danas o ljubavi.

Za „Cursor“ radni naziv bio je Ennio Morricone. I pjesma nije imala veze s ovakvom pjesmom kakva je sad. Ali smo za ovaj album odlučili da će nam studio biti peti član, kojeg ćemo maksimalno koristiti. Kao i političari narod. Ili privatnici djelatnike. Ili uzivajte u pjesmi i nakratko zaboravite na depre i crnjake. „Cursor“ ionako pjeva “neću pasti na koljena”. Nemojte.

„Demencija“ je najkraća, najjednostavnija, najmanje producirana, “first take” pjesma. Ali ima ono “nešto”. Kao i album, nadamo se :).
 
Podsjetimo se, Mandrili su: Kristijan Ćoza (vokal), Tomislav Radinović (gitare), Robert Jovanović (bass) & Alen Tibljaš (bubnjevi, udaraljke, back vokal).