3. AVANTGARDE JAZZ FESTIVAL OTVARA NAJBOLJI ALT SAKSOFONIST DANAŠNJICE

 
 

Treći Avantgarde Jazz Festival u Rovinju otvorit će u petak, 03. svibnja u Multimedijalnom centru Rovinj Rudresh  Mahanthappa’s Gamak Quartet, predvođen glazbenikom kojeg je ugledni glazbeni časopis DownBeat proglasio najboljim alt saksofonistom na svijetu 2012. godine.Saksofonist, skladatelj i glazbeni pedagog, Mahanthappa je svestrani umjetnik koji u svojem stvaralaštvu objedinjuje glazbeno naslijeđe raznih kultura, koje obogaćuju njegov rječnik suvremenog jazza. Iznimno se rado oslanja na tradiciju indijske glazbe što posebice uvjerljivo provodi kroz suradnju s još jednim cijenjenim američkim glazbenikom suvremenog jazza indijskih korijena, pijanistom i skladateljem Vijayom Iyerom. Zajedno, ili svako ponaosob, s velikom znatiželjom i entuzijazmom, ali i znanjem, kompetentno istražuju nove glazbene mogućnosti u spajanju raznih elemenata ta dva glazbena žanra, eksperimentiraju u nastojanju da stvore novi amalgam, da pokrenu nove modele i ukažu na smjer u kojem bi se jazz stvaralaštvo dvadeset i prvoga stoljeća moglo razvijati. Kako bi indijsku glazbu čim uvjerljivije inkorporirao u jazz jezik, Mahanthappa ju istražuje na izvorištu, u Indiji, kroz naukovanje ali i suradnju s majstorima karnatik i drugih idioma indijske glazbe koja se, poput jazza, između ostalog ostvaruje kroz improvizacije. Poput Iyera i on objavljuje za njemačku diskografsku kuću ACT, posvećenu dokumentiranju ostvarenja novijih kreativnih glazbenika. Za tog je izdavača objavio hvaljeni album “Gamak”, objavljen u siječnju ove godine, na kojem objedinjuje sva dosadašnja glazbena iskustva, a koji će predstaviti na 3. Avantgarde Jazz Festivalu u Rovinju. Koncert počinje u 21 sat.

Nakon koncerta Rudresh Mahanthappa’s Gamak Quarteta, druženje s glazbenicima nastavlja se u intimnijoj atmosferi konobe Kantinon na samoj gradskoj rivi. Ova rovinjska konoba nedavno je u svoju ponudu uvela potpuno novi koncept tradicionalne rovinjske kuhinje, koju su kreirali proslavljeni chef hotela Monte Mulini Tomislav Gretić i poznati hrvatski sommelier Emil Perdec. Tijekom after partyja u konobi će se moći kušati razni specijaliteti inspirirani rovinjskom ribarskom tradicijom, pripremljeni isključivo od lokalnih, svježih namirnica, dok će se od pića nuditi najbolja istarska vina, rakije, grape i pivo čije posluživanje nosi dozu originalnosti za Rovinj – poslužuje se u krigli od litre.

ULAZNICE ZA KONCERT I AFTER PARTY:
Ulaznice za koncert i after party mogu se kupiti u Maistrinim hotelima: Monte Mulini, Lone, Eden, Park i Adriatic te na svim prodajnim mjestima sustava Eventim i putem online sustava www.eventim.hr.
Cijena ulaznice u iznosu od 150,00 kuna uključuje ulaz na koncert te finger food i piće u konobi Kantinon.

Najavljujemo i ostale koncerte 3. Avantgarde Jazz Festivala koji se održava od 03. svibnja do 13. srpnja:
 
04/05/2013: AMIRA MEDUNJANIN AMULETTE
24/05/2013: OTIS TAYLOR CONTRABAND
25/05/2013: JAZZ ORKESTAR HRT-a feat. RICARDO LUQUE
05/07/2013: DEE DEE BRIDGEWATER & RAMSEY LEWIS
12/07/2013: JOHN PIZZARELLI QUARTET
13/07/2013: JAZZ ORKESTAR HRT-a feat. SIMON MARLOW