Žestoka svirka Rudresh Mahanthappa’s Gamak Quarteta i dirljiv nastup Amire Medunjanin na otvorenju 3. Avantgarde Jazz Festivala

 
Dojmljivim nastupima najboljeg alt saksofonista današnjice, Rudresha Mahanthappe i najpoznatije interpretatorice sevdalinki, Amire Medunjanin otvoren je 3. Avantgarde Jazz Festival u Rovinju. Samo otvorenje festivala pripalo je Amerikancu indijskog podrijetla, rođenom u Trstu i njegovom kvartetu. . Žestoka, beskompromisna svirka u trajanju nešto više od dva sata uz Rudreshove fanove oduševila je i poklonike mekšeg, melodičnijeg jazza i konstantno držala sve uzvanike „na samom rubu njihovih sjedala“, kako u slobodnom prijevodu glasi poznata američka uzrečica.Završetkom nastupa uzbuđenja nisu prestala, budući da organizatorima festivala nije promaklo da će izvan pozornice samozatajni Rudresh u ponoć navršiti 42. godine, povodom čega je organizirana proslava iznenađenja u sklopu službenog after partya festivala održanog u poznatoj rovinjskoj konobi Kantinon. Američki glazbenik je ništa ne sumnjajući uživao u probranim istarskim delicijama i nastupu Kristian Terzić Quarteta, te nije krio iznenađenje i oduševljenje kad je, točno u ponoć, mlada hrvatska pjevačica Natali Dizdar preuzela mikrofon i otpjevala „Happy birthday“ uz ovacije svih prisutnih.


 

 
Drugu večer festivala nastupili su Amira Medunjanin i njen Amulette. Sarajka je nedavno održala seriju tjednima unaprijed rasprodanih koncerata u zagrebačkom Vip Clubu, a podjednak interes izazvala je i u Rovinju.Dvorana rovinjskog Multimedijalnog centra koji je ugostio prvu etapu festivala bila je nekoliko puta premala za sve zainteresirane, dok se s druge strane savršeno uklopila u intimnost Amirinog nastupa i njen dirljiv, duhovit i jednostavan način komunikacije s publikom. Cijela dvorana disala je kao jedno, tijekom koncerta miješali su se i izmjenjivali suze i smijeh, a intenzitet emocija proizašlih iz Amirine izvedbe najbolje se ocrtavao na tronutim licima Rudresha Mahanthappe i njegovih prijatelja, što pokazuje da fenomen Amire Medunjanin ne počiva na nostalgiji za nekim davnim vremenima, već na nečemu što nadilazi i jezične barijere.
 
NAJAVLJUJEMO I OSTALE KONCERTE 3. AVANTGARDE JAZZ FESTIVALA KOJI SE DO 13. SRPNJA ODRŽAVA U ROVINJU:
24/05/2013: OTIS TAYLOR CONTRABAND
25/05/2013: JAZZ ORKESTAR HRT-a feat. RICARDO LUQUE
05/07/2013: DEE DEE BRIDGEWATER & RAMSEY LEWIS
12/07/2013: JOHN PIZZARELLI QUARTET
13/07/2013: JAZZ ORKESTAR HRT-a feat. SIMON MARLOW