Dee Dee Bridgewater uz pratnju Grammyjima ovjenčanog pijanista Ramseyja Lewisa na 3. AVANTGARDE JAZZ FESTIVAL U ROVINJU

Iznimna je čast predstaviti Vam još jedan vrhunski koncert ovogodišnjeg 3. Avantgarde Jazz Festival, koji i ove godine Istranima i njihovim gostima pruža jedinstvene glazbene doživljaju i provod u Rovinju. Nakon dosad održanih koncerata u svibnju – Rudresh Mahanthappa’s Gamak Quartet, Amira Medunjanin, Otis Taylor Contraband – u petak, 5. srpnja u bivšem prostoru Tvornice duhana Rovinj nastupa jedna od najboljih svjetskih jazz pjevačica Dee Dee Bridgewater, uz pratnju Grammyjima ovjenčanog pijanista Ramseyja Lewisa!

Bridgewater je jedna od najboljih pjevačica na današnjoj svjetskoj jazz sceni. Nastupala je sa slavnim jazzistima kao što su Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, a sudjelovala je i u projektima Normana Connorsa, Stanleyja Clarka i skupine Loud Minority Franka Fostera. No, poznatija je postala nakon što je s Rayom Charlesom snimila uspješnicu “Precious Thing”. Poslije je ostvarila suradnje sa slavnim jazzistima poput Joea Passa, Raya Browna, Clarka Terryja, Dona Cherryja, Archiea Sheppa, Lionela Hamptona…Zahvaljujući iskustvima što ih je stjecala u kazalištu (na Broadwayju, ali i diljem svijeta), postala je atraktivna jazz pjevačica, čiji su koncerti najuzbudljivije vokalne predstave na recentnoj svjetskoj jazz sceni. Njezini su CD-i proglašavani najboljim jazz albumima, a mnogi je drže nasljednicom slavne Elle Fitzgerald. Godine 1999. proglašena je ambasadorom UN-a kao predstavnica Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), kroz koju se bori protiv gladi u svijetu.

Višestruki dobitnik nagrade Grammy, ali i mnogobrojnih drugih nagrada i priznanja, 77-godišnji pijanist Ramsey Lewis je sjajan glazbenik duhovitog i razigranog iskaza s istančanim osjećajem za blues. Kroz svoje izvedbe ostvaruje prisnu komunikaciju s publikom u kojoj do izražaja dolaze spontanost i humor. Osim kao skladatelj, poznat je i kao osebujan interpretator hitova raznih žanrova: traditionala, bossa nove, pop-jazza i soul-jazza, uključujući i popularne autore poput Boba Dylana, Marvina Gayea, Lennona i McCartneyja i brojnih drugih. Jazzom se zarazio u ranoj mladosti slušajući ploče Dukea Ellingtona i Arta Tauma iz očeve diskoteke. Profesionalno je počeo nastupati kao petnaestogodišnjak. Od samih je početaka svoj jazz iskaz zasnivao na tradiciji gospela i bluesa, uz uvijek prisutne pozitivne vibracije i velik entuzijazam, te vještinu koju je stekao kroz klasičnu naobrazbu i sviranje djela Bacha, Beethovena, Haydna, Brahmsa i Chopina. Ramsey Lewis je tijekom karijere ostvario važne suradnje s pjevačicama, primjerice s Nancy Wilson s kojom je snimio dva albuma: “The Two Of Us” i “Meant To Be”, te s Dee Dee Bridgewater s kojom upravo oduševljava publiku diljem svijeta.