Jazz diva i briljantni pijanist ovog petka u Rovinju!

jazz

 
Svega nekoliko dana ostalo je do koncerta američke jazz dive Dee Dee Bridgewater i briljantnog čikaškog pijanista Ramseyja Lewisa koji će ovog petka, 05. srpnja nastupiti u bivšem prostoru Tvornice duhana Rovinj, s početkom u 21.30 sati. Oboje vrhunski glazbenici, s ozbiljnom brojkom albuma iza sebe (i onima zlatnih naklada), oboje vlasnici tri Grammyja i brojnih drugih prestižnih nagrada.Jedna od najboljih pjevačica na današnjoj svjetskoj jazz sceni i virtuozni pijanist Ramsey Lewis u Rovinju predstavljaju njihov prvi zajednički projekt pod nazivom “The Soul of Jazz”, u okviru kojeg izvode soul hitove u jazz aranžmanima. Na repertoaru će se naći pjesme kao što su “Stitched up”, “River’s Invitation”, “Just the Two of Us”, “Use Me”, “I just Wanna Make Love to You”, “Save Your Love for Me”…a neke pjesme izvest će i Lewis sa svojim triom te neke Bridgewater s klaviristom Edselom Gomezom.

Bridgewater je nastupala sa slavnim jazzistima kao što su Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, a sudjelovala je i u projektima Normana Connorsa, Stanleyja Clarka i skupine Loud Minority Franka Fostera. No, poznatija je postala nakon što je s Rayom Charlesom snimila uspješnicu “Precious Thing”. Na Broadwayu, ali i diljem svijeta, nastupala je u predstavama Sophisticated Ladies, Cosmopolitan Greetings, Black Ballad, Carmen Jazz i Cabaret. Dobitnica je nagrada Tony i Laurence Olivier, u kategoriji najboljih glumica. Zahvaljujući iskustvima što ih je stjecala u kazalištu, postala je atraktivna jazz pjevačica, čiji su koncerti najuzbudljivije vokalne predstave na recentnoj svjetskoj jazz sceni. Njezini su CD-i proglašavani najboljim jazz albumima, a mnogi je drže nasljednicom slavne Elle Fitzgerald čijom se glazbom i ‘zarazila’ u najranijoj dobi slušajući majčine ploče. Godine 1999. proglašena je ambasadoricom UN-a kao predstavnica Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), kroz koju se bori protiv gladi u svijetu.

Ramsey Lewis je tijekom karijere ostvario važne suradnje s pjevačicama, primjerice s Nancy Wilson s kojom je snimio dva albuma. Dee Dee Bridgewater ne skriva da je Wilson jedna od njenih idola pa je suradnja s Lewisom, čije je pjesme još kao djevojka slušala na radiju – kao “The In Crowd”, sasvim logična.Ramsey Lewis je sjajan glazbenik duhovitog i razigranog iskaza s istančanim osjećajem za blues. Kroz svoje izvedbe ostvaruje prisnu komunikaciju s publikom u kojoj do izražaja dolaze spontanost i humor. Osim kao skladatelj, poznat je i kao osebujan interpretator hitova raznih žanrova: traditionala, bossa nove, pop-jazza i soul-jazza, uključujući i popularne autore poput Boba Dylana, Marvina Gayea, Lennona i McCartneyja i brojnih drugih. Jazzom se zarazio u ranoj mladosti slušajući ploče Ellingtona i Tatuma iz očeve diskoteke, a profesionalno je počeo nastupati već kao petnaestogodišnjak. Od samih je početaka svoj jazz iskaz zasnivao na tradiciji gospela i bluesa, uz uvijek prisutne pozitivne vibracije i velik entuzijazam, te vještinu koju je stekao kroz klasičnu naobrazbu i sviranje djela Bacha, Beethovena, Haydna, Brahmsa i Chopina.

Najavljujemo i ostale koncerte 3. Avantgarde Jazz Festivala…
12/07/2013: JOHN PIZZARELLI QUARTET
13/07/2013: JAZZ ORKESTAR HRT-a feat. SIMON MARLOW