Najcjenjenija violinistica suvremena jazza Regina Carter sa svojim Quintetom na 4. Avantgarde Jazz Festivalu

regina

 Idući mjesec na 4. Avantgarde Jazz Festival stiže Regina Carter, najcjenjenija violinistica suvremena jazza, redovito proglašavana najboljom na listama jazz kritičara, ali i čitatelja uglednih glazbenih magazina. Regina Carter sa svojim će sastavom – Marvin Sewell (gitara), Jesse Murphy (bass), Alvester Garnett (bubnjevi), Will Holshouser (harmonika) – u prostoru EX-TDR u Rovinju predstaviti tek objavljeni album “Southern Comfort”, glazbeno putovanje traganja za vlastitim korijenima. Ono je započelo 2006. albumom “I’ll Be Seeing You: A Sentimental Journey”, na kojem je predstavila omiljene jazz standarde svoje majke. Uslijedio je “Reverse Thread” (2010.), sjajna kolekcija tradicionalnih i modernih afričkih pjesama, da bi na najnovijem uratku išla tragom očevih korijena, istražujući glazbu američkog Juga.


Carterova je karijeru započela u Detroitu, gdje je rođena 1966. Počela je učiti tap-dance i balet, a nastavila glasovir i violinu. Klasično je obrazovana glazbenica koja je violinu učila svirati poznatom japanskom Suzuki metodom koja se temelji na sviranju po sluhu. Za njezino jazzističko sazrijevanje značajno je razdoblje od godinu i pol dana tijekom kojih je neprekidno, osam sati na dan, transkribirala sola Charlija Parkera, kao i suradnja sa String Triom Of New York i violinistom Johnom Blakeom.Vrhunac karijere ostvarila je 2001. kada je kao prvi neklasični i prvi afro-američki glazbenik nastupila svirajući legendarnu Guarnierijevu violinu iz 1743. koja je pripadala slavnom violinistu Niccolòu Paganiniju. Ova najpoznatija violina na svijetu – zbog svojega snažnog zvuka nazvana “The Cannon” – od Paganinijeve se smrti 1840. oporučno čuva u trezoru palače Tursi u Genovi i prema nekim procjenama, osigurana je na trideset do četrdeset milijuna dolara. Neprestano je pod nadzorom dvojice naoružanih čuvara, a ima i osobnog tetošitelja, graditelja violina koji skrbi o njezinu izgledu i očuvanju sviračke kondicije.

Ulaznice za koncert Regina Carter Quinteta moguće je kupiti u Maistrinim hotelima: Adriatic,  Monte Mulini, Lone, Eden, Park te na prodajnim mjestima sustava Eventim i online na www.eventim.hr. Cijena ulaznica: slobodno sjedenje + after party*  – 320 kn; slobodno sjedenje – 80 kn; slobodno stajanje – 70 kn.

*After party u Kantinonu: nakon koncerta, idealno mjesto za razmjenu utisaka u neformalnom druženju s glazbenicima pruža se u intimnijoj atmosferi konobe Kantinon. Ukoliko večer želite produžiti u jazz stilu, nećete zaobići Kantinon na samoj rovinjskoj rivi gdje je predviđen službeni after party Avantgarde Jazz Festivala. Ova rovinjska konoba prošle je godine pretvorena u mjesto vrhunskog enološkog i gastronomskog užitka i to pod vodstvom proslavljenog chefa hotela Monte Mulini Tomislava Gretića i poznatog hrvatskog sommelier Emila Perdeca, koji su ovo staro okupljalište Rovinjana osvježili potpuno novim konceptom.

Regina Carter – VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=BF4ifBXx-Z8
https://www.youtube.com/watch?v=Y-rIfsHtUwE
https://www.youtube.com/watch?v=Txmn7g0ZxY8