Bill Frisell Quartet i Christian McBride Trio u ZKM-u

vip-festival

 Nakon proljetnog dijela 10. Vip Zagreb Jazz Festivala kad su publiku oduševile Cassandra Wilson, Amira Medunjanin, Carla Bley i Dee Dee Bridgewater, jesenski dio Festivala nastavlja se nizom koncerata nekih od najboljih jazz glazbenika današnjice.Prvi u nizu je koncert Bill Frisell Quarteta 26.10. u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), na čelu s Grammyjevcem i vodećim jazz-gitaristom.Dan kasnije, 27.10. također u ZKM-u u formaciji trija nastupit će Christian McBride, slavni američki jazz-glazbenik – kontrabasist, skladatelj, glazbeni pedagog i producent.
 
bil-frisell

Bill Frisell u Zagreb dolazi u sklopu turneje kojom promovira novi, ove godine objavljeni album “Guitar in the Space Age”, zajednos s Gregom Leiszom (el.gitara), Tonyjem Scherrom (bass) i Kennyjem Wollesenom (bubnjevi). Iako je glazbu koju svira teško svrstati u bilo koju ladicu Frisell je iz više razloga redovito uvršten na programe jazz-festivala. Njegovi su suradnici najveće jazz-zvijezde, među ostalima Charlie Haden, Carla Bley, Dave Holland, Ron Carter, Joe Lovano. Diplomirao je aranžiranje i skladanje na Berklee College Of Music i učio gitaru kod Jima Halla. Sve to, kao i pristup glazbi koji zasniva na improvizacijama, uvrstilo ga je u sve jazz-enciklopedije, časopise, knjige i police u CD shopovima. Frisell je spojio najbolje od svojih idola i na tim postavkama stvorio svoj originalni pristup i zvuk. Ti su idoli, prije svih, Jim Hall, Wes Montgomery, John Zorn i Jimi Hendrix. Nadahnuta raznim utjecajima, posebice tradicijom američke glazbe, njegova je glazba “Bill Frisell style”, a on je danas toliko cijenjen da možemo govoriti o njegovu utjecaju na najmlađu generaciju gitarista.

Bill Frisell – Surfer Girl
http://www.youtube.com/watch?v=MQpERgQpwnI

cristian-trio
 
Višetruki Grammyjevac Christian McBride vrijedna priznanja dobiva godinama, a i prošle su ga godine čitatelji i kritičari DownBeata proglasili najboljim jazz-kontrabasistom. Danas 42-godišnji McBride može se pohvaliti da je tijekom karijere svirao sa slavnim jazzistima poput Quincyja Jonesa, Herbieja Hancocka, Sonnyja Rollinsa, Joshue Redmana, Freddieja Hubbarda,… a u filmu “Kansas City” redatelja Roberta Altmana nastupio je u ulozi kontrabasista Waltera Pagea. Zajedno s Johnom McLaughlinom, Chickom Coreom, Kennyjem Garrettom i Brianom Bladeom, član je Grammyjem nagrađene fusion supergrupe Five Peace Band. U Zagrebu će u trio formaciji, s vrsnim glazbenicima – pijanistom Christianom Sandsom i Ulyssesom Owensom Jr. za bubnjevima – premijerno predstaviti novi album “Out Here”.
 Christian McBride Trio – Who’s Making Love
http://www.youtube.com/watch?v=q88O-BCgzLA