Kraljevska premijera u Maloj sceni

macevaoci

Najnoviji projekt kazališta Mala scena, predstava ‘Zašto baš ja?’, namijenjen je publici od 9 godina naviše, a nastaje u koprodukciji sa danskim kazalištem Passepartout i švedskim Landskrona Teaterom, u kojem će biti i praizveden 17. listopada.Danska kraljica Margareta II. sa suprugom princom Henrikom boravit će u državnom posjetu Hrvatskoj od 21. do 24. listopada, a u sklopu istog prisustvovat će i premijeri dansko-hrvatsko-švedske koprodukcije ‘Zašto baš ja?’ u kazalištu Mala scena.’Zašto baš ja?’ je neverbalna predstava igrana u tragikomičnom, ozbiljnom i zabavnom univerzumu apsurdnih situacija i mjehurića intimnosti, nježnosti i podvala. Predstavu autorski potpisuje Jacques S. Matthiessen, glazbu je skladao Claus Carlsen, kostimografkinja je Hana Letica, koreografkinja Marlene Smith, scenografi Christian Q. Clausen i Petra Held, a igra izvođači trojac mladih hrvatskih glumaca Mirel Huskić, Jakov Gavran i Jan Novosel.

Inače, Danska kraljica je poznata i priznata kao kompetentna slikarica,redovito izlaže, a pod pseudonimom Ingahild Grathmer ilustrirala je i dansko izdanje ‘Gospodara prstenova’ objavljeno 1977. i re-izdano 2002., a u čijem je prijevodi i sama – sudjelovala.Margareta II okušala se i kao kostimografkinja i scenografkinja u nekoliko TV i filmskih produkcija od kojih je najpoznatiji njezin rad za film Peter Flintha ‘De vilde svaner’ iliti ‘Divlji labudovi’ iz 2009., a 2012. potpisala je i scenografiju te kostime za balet ‘Orašar’, izveden u najstarijem europskom zabavnom parku  – Tivoli.
Osim zbog tako očite sklonosti izvedbenim umjetnostima, Margareta II odabrala je posjet Maloj sceni i zato što taj neovisni zagrebački teatar već 17 godina intenzivno surađuje s danskim glumištem, te mu je još 2000. godine posvetio i Festival Mliječni zub i tako u Hrvatskoj po prvi put predstavio čuveno dansko kazalište za djecu.Nakon posjeta danskog kraljevskog para, predstava ‘Zašto baš ja?’, svečanu će premijeru imati 23. listopada, nakon čega nastavlja igrati kako na domaćim tako i na europskim pozornicama.