Brončani olimpijac Denis Ten kliže na Pirueti

 

palikovic

Zagreb će od 4. do 6. prosinca 2014. godine ponovo imati klizački spektakl!
Iako se činilo da još dugo nitko neće moći ponoviti ono što je prošle godine napravila korejska ledena princeza Yuna Kim, isto bi se moglo dogoditi već sljedećeg tjedna na 47. izdanju Zlatne piruete Zagreba, najstarijeg svjetskog klizačkog natjecanja koje će biti jedno od najjačih do sada.
U Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma spotova klizat će 80-ak klizačica i klizača iz 22 zemlje svijeta – Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Finske, Filipina, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Italije, Kazahstana, Litve, Norveške, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švedske, Rusije, Turske, Ukrajine i SAD-a. Upravo su klizači iz Amerike sjajna vijest s obzirom na to da dugo godina nisu klizali u Zagrebu, a ne pamti se kada je bilo takvo zanimanje kod plesnih i sportskih parova. Veliko zanimanje najvećih klizačkih imena za dolazak u Zagreb ne čudi jer je ovogodišnja Pirueta ujedno i kvalifikacijska za nadolazeće Europsko prvenstvo u Stockholmu.

– Najveća ovogodišnja imena bit će Finkinja Kiira Korpi, po mnogima najljepša klizačica svijeta i jedna od najboljih, viceprvakinja Europe 2012. te dva puta brončana (2007. i 2011.), zatim Čeh Michal Brezina, brončani s Europskog prvenstva u Zagrebu 2013. koji će se žestoko boriti s aktualnom europskom broncom, Rusom Konstantinom Menšovom, a za pravu dramu pobrinut će se i najnovije ime s liste prijavljenih – aktualna olimpijska bronca i prošlogodišnji viceprvak svijeta, Kazahstanac Denis Ten! – ponosno je istaknula danas na konferenciji za novinare Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza.

– Kod sportskih parova veliko zanimanje i prije dolaska u Zagreb izazvao je poznati turski nogometaš, Ilhan Mansiz koji je klizati počeo u 33. godini, a sada s partnericom Olgom Bestandigovom sanja olimpijski san. Jedno Zagrebu dobro znano lice dolazi s novom partnericom – Talijan Ondrej Hotarek koji je osvojio europsku broncu 2013. godine (sa Stefaniom Berton), sada kliže s Valentinom Marchei koja je, zanimljivo, tada u Zagrebu bila četvrta u pojedinačnoj konkurenciji. Hrvatsku će predstavljati mlade nade, 15-godišnja  Tena Čopor, članica Klizačkog kluba Medo i 18-godišnja Valentina Mikac iz KK Leda. Novi član Hrvatskog klizačkog saveza, Nicholas Vrdoljak, još uvijek čeka hrvatsko državljanstvo i postoji mogućnost da i on nastupi na ovogodišnjoj Pirueti – dodala je Paliković Gruden.Direktorica natjecanja Melita Juratek Cipek je izjavila:
– Klizačice i klizači u Zagreb stižu u utorak, dan kasnije imaju službene treninge, a natjecanje u Ledenoj počinje u četvrtak, 4. prosinca u 15 sati s kratkim programom sportskih parova, na led će izaći i plesni parovi, a prije kratkog programa klizača imamo svečano otvaranje u 19.00. Revija pobjednika i ove godine će zaključiti Piruetu i to u subotu u 20 sati.

Dnevna karta iznosi 20 kuna, obiteljska dnevna (dvije odrasle osobe i do troje djece) 40, All Event ulaznica (tri dana natjecanja bez revije pobjednika) 50, a obiteljska All Event ulaznica (dvije odrasle osobe, do troje djece, tri dana natjecanja bez revije pobjednika) – 100 kuna. Pojedinačna ulaznica za reviju pobjednika stoji 50 kuna, a obiteljska (dvije odrasle osobe i do troje djece) – 100 kuna. Ulaznice se mogu kupiti u Tisak Media centrima, u online prodaji na www.ticketshop.hr, te u danima natjecanja i na blagajnama Doma sportova.