Evo tko su dobitnici Teatar.hr nagrada

 
nagrade

Treća dodjela Teatar.hr Nagrada publike, jedine regionalne nagrade za izvedbene umjetnosti  o kojoj odlučuju isključivo gledatelji, zbila se u petak navečer u zagrebačkoj Tvornici kulture.Za laureate u deset kategorija i dva kruga glasanja pristigao je čak 80.761 glas, što je dvostruko više no u prošlogodišnjem izboru, a po prvi je put jedna od kategorija postala i regionalna. Na dodjeli su i opet izvedeni samo za tu priliku uvježbani glazbeni brojevi, nastali u suradnji domaćih kazalištaraca i glazbenika s all stars bandom ponajvoljih domaćih instrumentalista.Remi, solistica Elementala i Ante Perković izveli su samo za tu priliku napisan glazbeni broj, Ivana Sajko i AZOT interpretirali su tekst velikana Zvonimira Bajsića, a Anita Valo iz Meritas – Arsena Dedića u Ono sve što znaš o meni. Jedna od najvećih opernih zvijezda u usponu, Matija Meić pokazao je da podjednako suvremeno vlada i punkom i swingom i diskom, dok je Hana Hegedušić izazvala ovacije interpretacijom skladbe Nothing Comapress 2 U.
 

Dodjela je ujedno bila i proslava 15. rođendana najstarijeg domaćeg portala u kulturi, Teatra.hr, kojem su podršku kao prezenteri došla pružiti i imena poput Zorana Šprajca ili Zorana Kostića Caneta, frontmana sastava Partibrejkers i Škrtice, ali i mladih glumačkih zvijezda iz filmova o Koku, Nina Mileta i Filip Mayer.
Najboljom izvođačicom godine proglašena je prvakinja Baleta HNK u Zagrebu, Edina Pličanić, a izvođačem Gavellin – Ozren Grabarić. Nagradu za najbolji novi dramski tekst osvojile su Žene u crvenom, Davora Špišića, skandalom godine proglašeno je izdvajanje od tek 0.49% državnog proračuna za kulturu, a najprecijenjenijom produkcijom godine Aida, Splitskog ljeta.
U regionalnoj kategoriji, onoj za festival godine, slavio je BITEF što su prisutni popratili velikim aplauzom, dok je proglašenje Ane Karić osobom godine izazvalo – ovacije.
Najviše razloga za slavlje imaju, pak, Senka Bulić i njezini suradnici, jer je njihovo kazalište ‘Hotel Bulić’, proglašeno najboljim neovisnim teatrom, predstava Dream of life najboljom predstavom, a umalo je nagrađen i redatelj Ivica Buljan. Ipak, nagradu je s minimalnom prednošću osvojio Saša Božić. Dodjelu su producirali Teatar.hr i agencija Fakat, a njezini partneri bili su Splitska banka, Ožujsko pivo i Tvornica kulture, ukojoj je slavlje dobitnika s publikom potrajalo do ranih jutarnjih sati.