“Rolin Humes” i “Zack Dust & Jura Geci” pobjednici 6th Croatian Blues Challengea

zack

 
     Zagrebački klub “Bikers Beer Factory” je od 5. do 7. studenog 2014. bio domaćin šestog “Croatian Blues Challengea”, koji je potvrdio da u hrvatskoj još uvijek vlada veliki interes za blues te da kod nas postoje brojni kvalitetni blues izvođači. Pred ispunjenim klubom je u tri dana nastupilo devet natjecatelja, a kao gosti su svirali sastavi “Soul Radio” (pobjednici ovogodišnjeg “HGF demo festivala”) te “Zamba” (pobjednici “5th Croatian Blues Challengea” u grupa kategoriji te ovogodišnji predstavnici hrvatske na “International Blues Challengeu” u Memphisu).


     U srijedu, 5. studenog, u solo/duo kategoriji nastupili su Matija Halabarec (Zagreb), Zack Dust & Jura Geci (Varaždin) te Marko i Darko (Zagreb), a stručni žiri u sastavu Boris Hrepić – Hrepa, Matija Dedić, Stevo Vučković – Wolfman, Dragutin Smokrović – Smokva i Boris Dugi-Novački – Zamba, za pobjednika je odabrao mladi varaždinski duo Zack Dust & Jura Geci. Kao poseban gost večeri nastupio je odličan mladi soul/funk/blues/pop sastav “Soul Radio” iz Duge Rese i Karlovca.
     Zack Dust je country/blues/folk kantautor iz Varaždina. Rođen je 1984., a gitaru počinje svirati s jedanaest godina. Nakon mnogih glazbenih projekata i bendova, osniva grupu “Voodoo Lizards” kao pjevač, tekstopisac i gitarist. Nakon snimljenog albuma odlučuje pokrenuti solo karijeru te kreće na  put u SAD gdje odlazi na poziv renomiranih i svjetski poznatih glazbenika; producenta i gitarista Jimmy Ripa (Mick Jagger, Jerry Lee Lewis, Wille Nelson, Television) i Bernard Fowlera, (The Rolling Stones, Ronnie Wood, Herbie Hancock) koji su zamijetili njegov talent. Snima samostalan album “Other Side Of Ocean” u Hollywood-u, a produkciju albuma potpisuje slavni producent Robi Banerji (The Rolling Stones, Crosby, Stills & Nash , Herbie Hancock, Jewel). Među glazbenom elitom koja je surađivala na albumu, značajniji su Phil Jones (bubnjar Tom Pettya), Maxayne Lewis (pjevač Jerry Lee Lewisa) i Fuzzbee Morse (multi-intrumentalist za Bono Voxa, Lou Reeda, Peter Gabriela).
    Zack Dust je snimio i live DVD „Chrome Hearts“, a samo na području Kalifornije je svirao više od sedamdeset koncerata. Početkom 2013. započeo je suradnju na novom glazbenom uratku imena „Justice“ s gitaristom “Black Crowesa”, nadaleko poznatim i nagrađivanim producentom Marc Fordom. Novi album je završen i trenutno osvaja impresivan uspjeh na ljestvicama brojnih američkih radio postaja sa singlom “Good Morning California”.
      Jura Geci je rođen 1985. u Varaždinu, a gitaru počinje svirati s 12 godina. Surađivao je, snimao, svirao i producirao albume i pjesme s mnogim izvođačima i umjetnicima (Jimmy Rip, Bernard Fowler, David Bianco, Voodoo Lizards, Ivan Vragolovich, J’animals, Sara Renar, Superoperater), a uz gitaru povremeno svira bas,mandolinu i tamburicu.Trenutno završava dva albuma u Hrvatskoj.
 
      U četvrtak su u grupa kategoriji nastupili sastavi “Ohio Bend” (Virovitica), “Bender” (Novska), “Levonda Kids” (Vrbanj, otok Hvar), “Rolin Humes” (Rijeka), “In Roots” (Split) i “Blues Messenger” (Koprivnica), a žiri je proglasio dva najbolja sastava: pobjednik “6th Croatian Blues Challengea” u grupa kategoriji je riječka grupa “Rolin Humes”, a drugoplasirani sastav je splitski “In Roots”.
     “Rolin Humes” je fenomenalan mladi riječki blues kvartet (Robi – vokal i klavijature, Nikola – gitara, Emil – bas i Matej – bubanj), koji je u vrlo kratkom vremenu ostvario brojne uspjehe kod nas i u inozemstvu. Uz pobjedu na ovogodišnjem “Croatian Blues Challengeu”, pobjeđivali su i na “Balantiness Music Creationu” (2012.), “Demonstratoru” (2013.), “Turbina Demo Festu” (2013.) i “ST@rt-u” (2014.), a nastupali su u finalu “Jelen Demo Festa” (2012.), “HR demo kluba” (2012.), “Zaječarske gitarijade” (2013.) i “HGF demo festivala” (2014.). “Rolin Humes” uskoro ulaze u studio snimiti svoj album prvijenac.
 

U petak, 7. studenog, u prepunom “Bikers Beer Factory-u” su nastupili pobjednici u obje kategorije (“Zack Dust & Jura Geci” i “Rolin Humes”), a kao gost je nastupio karlovački sastav “Zamba”, pobjednik prošlogodišnjeg “Croatian Blues Challengea”.
Kao i svih prethodnih godina, pobjednici u svakoj kategoriji su stekli pravo predstavljati Hrvatsku i udrugu “Hrvatske blues snage” na krovnom svjetskom blues natjecanju – “31th International Blues Challengeu”, koje će se od 20. do 24. siječnja 2015. održati u Memphisu. Pobjednici također imaju priliku nastupiti i na “6th European Blues Challengeu” u proljeće 2016. godine.