Vrhunska fusion skupina Medeski Scofield Martin & Wood u ZKM-u, uz predgrupu CHUI

msmw

 

Vrhunska četvorka Medeski Scofield Martin & Wood u Zagrebu će, u sklopu jubilarnog 10. Vip Zagreb Jazz Festivala, nastupiti 8. studenog (subota) u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), svega dva mjeseca od objave njihovog novog, trećeg studijskog albuma „Juice“.
  “Medeski Martin & Wood najbolji je jazz jam sastav u Sjedinjenim Državama. Oni su vizionari. Sviraju toliko slobodno. Obožavam ih”, rekao je slavni gitarist John Scofield kojem se ispunila želja da s ovim triom ostvari dugogodišnju suradnju.Publika će u dvorani ZKM-a moći uživati i u nastupu mladog hrvatskog trija Chui,kao  predgrupi  koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu. Spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji s jazzom, elektronikom i rock’n’roll beskompromisnim pristupom već s prvim albumom („Chui“ Dancing Bear 2012.) osigurao je Chuievcima kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni. Krajem 2013. godine objavljuju i drugi album „The Second Arrival“ koji, kao i prvijenac, dobiva samo pohvale od glazbene kritike i publike. Chui nastupa u sastavu Toni Starešinić – klavijature & elektronika, Vojkan Jocić – sax & elektronika, Janko Novoselić – bubnjevi.


A sada još malo o glavnim protagonistima koncerta.Vođa sastava, gitarist i skladatelj John Scofield godinama zauzima najviše pozicije u svijetu jazza i fusiona. Sa svojim sastavom, ali i kao gitarist, uvrštavan je na prva mjesta ljestvica u relevantnim glazbenim časopisima. Potaknut rock i blues glazbom kao jedanaestogodišnjak je počeo svirati gitaru. Školovao se na visokoj glazbenoj školi Berklee, ali napustio je studij kako bi se pridružio skupini Cheta Bakera i Gerryja Mulligana. S Charlesom Mingusom snimao je 1976., a potom je zamijenio Pata Methenyja u skupini Garyja Burtona. Godine 1982. pridružio se grupi Milesa Davisa s kojim je svirao tri i pol godine. Svirao je i s drugim slavnim jazzistima poput Herbieja Hancocka, Roya Haynesa, Leea Konitza, Jima Halla, Davea Hollanda. Glazba Medeskija, Martina & Wooda izlazi iz okvira bilo kakve žanrovske opredijeljenosti. Naime, ovaj jam trio s istim žarom svira razne stilove koje vješto ugrađuje u temelje svojeg glazbenog izričaja, od fusiona s žestokim rockerskim improvizacijama, preko mainstreama do free jazza, hip-hopa, progresivnog rocka, soula, funka i world musica. No, na njihovoj listi prioriteta ispred stilskih odrednica nalaze se spontanost i improvizacija.

VIDEO
Medeski Scofield Martin & Wood – Juicy Lucy
http://www.youtube.com/watch?v=oUpdvDF36vQ
Medeski Scofield Martin & Wood – North London
http://www.youtube.com/watch?v=lafbSAJ-C6I