ZLATNA PIRUETA PO 47. PUT OSVAJA ZAGREB

 

 klizacica

Najstarije klizačko natjecanje u svijetu i jedan od sportskih sinonima grada Zagreba, Zlatna pirueta održat će se početkom prosinca po 47. put u svojoj povijesti. I ove godine, ovo cijenjeno natjecanje okuplja renomirane sportaše iz cijeloga svijeta, koji će u 3 dana natjecanja pokazati svoje vještine, kvalitetu i spretnost na ledu Doma sportova.Ove godine u konkurenciji su jaka muška imena, a svakako najveće ime je Michal Brezina, prvak Češke i jedan od najboljih europskih klizača. Michal je već dobro poznat zagrebačkoj publici; 2013. bio je 3. na Europskom prvenstvu u Zagrebu, a najviše se pamti njegov spektakularan nastup na Reviji pobjednika. Osim njega, na ovogodišnju Zlatnu piruetu dolazi i trenutačno najbolji ruski klizač Konstantin Menshov;  3. na Europskom prvenstvu 2014.

U ženskoj konkurenciji najzvučnije ime je Ruskinja Elizaveta Tuktamysheva, klizačica s najboljim rezultatima u ovoj sezoni. Trenutačno je vodeća u ukupnom poretku Svjetskog kupa (ISU Grand Prix), a u Zagrebu je već dva puta osvajala medalje. Na Europskom prvenstvu 2013. bila je brončana kao i na prošlogodišnjoj Zlatnoj pirueti. Također, treba istaknuti i Finkinju Kiiru Korpi koja se nakon povrede vraća natjecanjima. Osim što je odlična klizačica (2. na Europskom prvenstvu 2012.), Kiiru Korpi je i izrazito atraktivna, a proglašena  je i najljepšom klizačicom desetljeća. U Finskoj ima nadimak Jäärprinsessa (ledena princeza) zbog sličnosti s bivšom princezom od Monaca Grace Kelly.

Nadalje, Rusi tradicionalno dolaze s vrlo jakim klizačima i u svim kategorijama su među najboljima, a zanimljivo je i da se nakon nekoliko godina na Zlatnu piruetu vraća se i jaka reprezentacija SAD-a.

Ove godine Zlatna pirueta donosi i puno veći ulog i značaj za sve sudionice i sudionike te potvrđuje i dokazuje vrijednost i važnost ovog natjecanja. Naime, od ove godine bodovi ostvareni na Zlatnoj pirueti u Zagrebu ulaze u bodovanje za normu za sudjelovanje na Europskom (Švedska, siječanj 2015.) te Svjetskom prvenstvu (Kina, ožujak 2015.) u umjetničkom klizanju, stoga će brojni natjecatelji biti pod dodatnim pritiskom.

Tko će  ove godine osvojiti Dom sportova ostaje nam vidjeti od 4. do 6. prosinca u Zagrebu, a svi ljubitelja vrhunskog klizanja na Zlatnoj pirueti moći će vidjeti gotovo sve najbolje europske klizačice i klizače Europe, ali i ponajbolje klizače svijeta. Kao i prethodnih godina i ovogodišnja Zlatna pirueta donosi vrhusnko klizanje i nema sumnje da će u ledenoj dvorani Doma sportova, dominirati atrakcije i vrhunske klizačke izvedbe.