Efikasno sagorite kalorije i odveslajte u dobru formu

veslanje

Veslački pokreti angažiraju nekoliko velikih mišićnih grupa i tako vam pomažu u oblikovanju gornjih i donjih dijelova tijela. Pored toga, sprave za veslanje će također pokrenuti i vaše srce i pluća, te na taj način predstavljaju i jednu ozbiljnu aerobnu vježbu. Pored toga što se aktiviraju mišići nogu i ruku, za vrijeme veslanja stalni su i pokreti trupa, tako da intenzivno rade trbušni mišići i mišići leđa, posebno duboki mišići uz kralježnicu.Tako se trening na veslačkom ergometru pokazao se idealnim i najpotpunijim za cijelo tijelo – unutar jednog zaveslaja aktivira se preko 90% svih mišića i to sve s vrlo malim opterećenjem na zglobove.

Imate li želju i mogućnost okusiti čari kajaka i veslanja na jezeru, lakše i brže  ćete naučiti tehniku veslanja ako prije toga trenirate veslanje na suhom, odnosno na ergometru.Veslanje na ergometru pokreće mišiće cijelog tijela, što znači da tijekom treninga rade sve mišićne grupe. Osim toga, veslanjem vrlo brzo podižete svoje aerobne (kardio) kapacitete. Veoma je važno da se vježba u svim fazama izvodi pravilno.

FAZA 1 – PRIPREMA ZA ZAVESLAJ

Tijelo stavite u pravilan središnji položaj, noge blago savijte u koljenima, a ispruženim rukama držače ručki postavite tik ispred koljena. Osim toga, vrat i ramena cijelo vrijeme držite opuštenim. Nemojte previše stiskati ručke, odnosno nepotrebno napinjati mišiće ruku i  na to trošiti energiju. Leđa držite uspravno i napeto kako biste mogli lakše povlačiti ručke i sjedište. Tijekom izvođenja vježbe glavu držite uspravno i gledajte ravno ispred sebe.

FAZA 2 – ODLAZAK PO ZAVESLAJ

Cilj je da tijelo postavite u položaj za izvođenje maksimalno dugačkog zaveslaja. Ova faza započinje kad projekcijom šake prođete preko projekcije koljena (središnji položaj), a završava kad ispružite ruke i savijete koljena, tj. kada dođete u početni položaj zaveslaja (koljena potpuno savijte, a ruke moraju biti ispružene daleko ispred vas, odnosno radite dugački zaveslaj).

 FAZA 3– ZAVESLAJ

Izvodite ga cijelim tijelom. Prvo ispružite noge, prolaskom kroz središnji položaj uključite leđa (hiperekstenzija, maksimalno do 45 stupnjeva) i na kraju povlačite dršku u poziciju ispod grudnog koša (koristite prije svega mišiće leđa i ramenog pojasa, a tek onda ruke). Pri povratku u centralnu poziciju redoslijed je obrnut: prvo ispružite ruke pa se ispravljate u sjedeći položaj i tek onda se povlačite nogama.

Važno je da povežete sve tri faze u jednu cjelinu kako biste dobili potpun tj. neprekidan zaveslaj.