Za svjetski dan intelektualnog vlasništva – koncert #zaglazbu

 

Ovogodišnje izdanje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, 26. travnja, u potpunosti je posvećeno glazbi, a globalna kampanja „Ustani, zauzmi se. Za glazbu!“ obilježava se i u Hrvatskoj. U organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i stručne službe ZAMP, u nedjelju, 26. travnja, od 19 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu, vrhunac kampanje obilježit će veliki koncert Mateja Meštrovića & Sudar Percussiona, Elementala i Nene Belana & Fiumensa!
Koncert pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i Grada Zagreba finale je kampanje započete u ožujku. Cilj je akcije potaknuti javnost na diskusiju o budućnosti glazbe, načinima na koje ona dolazi do slušatelja te sudbini kreativaca kojima je glazba „i zvanje i zanimanje“. Na stotine glazbenika, autora i izvođača pridružilo se akciji na društvenim mrežama, a „za glazbu“ su ustali i diskografi, producenti, tehničari, glazbeni novinari, kritičari te ostali dionici domaće glazbene industrije.

Uvertira nedjeljnom koncertu su dva posebna događanja u Zagrebu, u subotu, 25. travnja – akustični nastupi Pavela i Mateja Meštrovića u Bogovićevoj ulici, na terasi kluba Vinyl, od 10 do 13 sati. Zagrebačku će „špicu“ tom prilikom ugodno ozvučiti, ali i informirati o načinima kako mogu podržati glazbu i glazbenike koje vole.Istog će dana, u subotu 25.4., zahvaljujući odluci zagrebačke Skupštine, jedan park u novozagrebačkom Remetincu biti preimenovan u Park Dinka Fija. Uz HDS kao organizatora, učenici i štovatelji pokojnog maestra Fija planiraju svečanost inauguracije parka obilježiti uz sudjelovanje klapa Nostalgija, Petrada i MVA Prvi Komin Snježanin, kojeg je inicirao i umjetnički vodio.
Dinko Fio umro je 2011. za sobom ostavivši bogatu karijeru skladatelja, pjevača, dirigenta, melografa, pedagoga, aranžera tradicijskih pjesama i „meštra dalmatinske terce“.Zagrepčani i njihovi gosti uživat će u vikendu prepunom glazbe koju će im donijeti sjajna glazbena imena. Jednako je važno da i mi razmislimo o njihovoj budućnosti kako bi i dalje uživali u njihovim pjesmama i izvedbama. Ustanimo, zato, svi zajedno, za glazbu, u nedjelju, 26. travnja, na zagrebačkom Cvjetnom trgu, od 19 sati!