Predstavljamo brošuru Kreativna Hrvatska

Ususret Svjetskom danu intelektualnog vlasništva i skorašnjem Summitu kulturnih i kreativnih industrija, u izdanju stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, predstavljamo brošuru „Kreativna Hrvatska = gospodarska snaga“.U suradnji s partnerima: HUP Koordinacijom kreativnih i kulturnih industrija i Hrvatskim klasterom konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija (HKKKKI), brošura je namijenjena razumijevanju gospodarskog potencijala kreativnih industrija i njihovom utjecaju na zapošljavanje, rast i razvoj.Glazba, film, književnost, slikarstvo i druge umjetnosti, uz neospornu kulturnu vrijednost, posjeduju i onu gospodarsku koju je Europska Unija već prepoznala, a sada je red i na hrvatskim političkim čimbenicima.

„Kreativnost je jedini obnovljivi izvor koji stvara dodanu vrijednost. Ona definira i pitanje identiteta: ono što nas čini posebnima ne može se „outsourceati“ tj. izdvojiti iz Kine. Europska Unija prepoznala je važnost i potencijal sektora kulturnih i kreativnih industrija. Nadam se da će ga prepoznati i Hrvatska. Sustav autorskih prava i intelektualnog vlasništva nužan je za razvoj i održivost kulturnih i kreativnih industrija jer te industrije počivaju upravo na njemu“, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.Brošura izdvaja nekoliko glavnih poruka usmjerenih na donositelje političkih odluka, ali i najširu javnost:

    Prava intelektualnog vlasništva su od vitalnog značaja za gospodarski razvoj!
    Jača zaštita intelektualnog vlasništva i autorskog prava omogućit će povrat ulaganja!
    Hrvatski kreativci žele jaču političku podršku kulturnim i kreativnim industrijama!
    Smanjenje ilegalnog poslovanja na Internetu nužno je za razvoj ove gospodarske grane!

Ovo izdanje najava je posebne studije „Kreativna Hrvatska“ koja bi trebala dati realnu sliku kulturnih i kreativnih industrija u Hrvatskoj, a čiji će prvi rezultati biti predstavljeni na Summitu kulturnih i kreativnih industrija u zagrebačkom MSU, 21. i 22. svibnja 2015. godine.
Cijela brošura „Kreativna Hrvatska = gospodarska snaga“ može se pogledati i preuzeti ovdje.