Predstavljanje koncertnog albuma Vanja Lisak Quarteta „Live! (Swing Party 4)“

lisak
Koncertni album Vanja Lisak Quarteta „Live! (Swing Party 4)“ objavljen je u izdavačkoj suradnji BJ Promotions i Geenger Records. Na albumu se nalazi 10 skladbi sa ukupno 58 minuta glazbe snimljene na nastupima kvarteta u zagrebačkom klubu Lapidarij (Jazz Fair 1982.) i čuvenom bledskom jazz festivalu 1985. godine. Izdavanje ovog albuma su svojom potporom omogućili Grad Zagreb, ZAPRAF, HDS, a bledske snimke su objavljene ljubaznošću ZKP RTV Slovenija.Produkcijsku ekipu ovog izdanja čine Boris Greiner (dizajn), Damil Kalogjera (fotografija), Vatroslav Mlinar (mastering), Davor Hrvoj (tekst), te Danijel Sikora (izvršni producent) i Berislav Janković (izvršni producent i urednik).

Vanja Lisak Quartet: Swing Party Live / Glazbena čarolija puna životne radosti
Poznat kao direktor Zagrebačkog festivala, član Zabavnog orkestra HRT-a, te urednik i producent na HRT-u, pijanist, skladatelj, aranžer i producent Vanja Lisak je, nakon što je bio članom nekoliko zagrebačkih jazz sastava, početkom 1980-ih utemeljio kvartet s kojim je nastupao u brojnim klubovima i na jazz festivalima. Uz Lisaka u kvartetu, koji je do kraja karijere ostao njegov najpoznatiji sastav, svirali su klarinetist Vladimir Bolčević, basist Zvonimir Makar, koji je zamijenio Mladena Kosa iz prve postave, i bubnjar Vladimir Vuković. Čovječe, kakva je to četvorka bila! Kad god bih se uputio na njihove svirke znao sam da je zagarantiran ludi jazz provod – pravi “Swing Party”. Naime, uvijek su svirali sa smješkom na licima i nekim posebnim žarom, kao da u tom trenutku nije bilo važnije stvari na svijetu.
Ove snimke sjajan su primjer pozitivnog duha koji je vladao u kvartetu Vanje Lisaka. Njihove su izvedbe uvijek bile pune duha i humora, životne radosti, poleta. Razigrane su, swingaju, pokreću. Opustite li se i prepustite one će vas zarobiti u svijet glazbene čarolije, potaknuti na nesvjesne i nekontrolirane pokrete kao što su pucketanje prstima, lupkanje stopalom, tapšanje po koljenu, trzanje ramenima.
Lisak je uvijek bio svjestan važnosti promocije hrvatskog jazz stvaralaštva. Tako, osim što u stilu tradicionalnog jazza izvode standarde iz ranog razdoblja te glazbe, sviraju i dvije njegove skladbe te jednu Nenada Grčevića. Jedna od njih je “Podroom Blues”. Naime, Lisakov je kvartet redovito svirao u zagrebačkom klubu Podroom uz uvijek solidnu posjetu i podršku uglavnom mlađe publike. Na tim su se uzbudljivim svirkama odgajali novi naraštaji jazz publike. Nadahnut toplim i poticajnim ugođajem koji je vladao na njihovim nastupima u tom klubu, koji su nerijetko završavali kao jam sessioni, Lisak je napisao tu skladbu u kojoj iskazuje „feelingaški“ pristup.
U to doba jedan od važnijih zagrebačkih klubova u kojima se svirao jazz bio je Lapidarij u kojem je Lisak također svirao, pa tako i 1982. u programu Zagreb Jazz Faira, festivala na kojem su nastupale velike svjetske jazz zvijezde. Snimka je spašena i objavljena na drugom dijelu ovog albuma.
Glazba je to koja je bila idealna za izvedbe u klubovima, uz neposredan kontakt s publikom, ali prema reakcijama publike koji se čuju nakon ovih izvedbi očito je da je kvartet Vanje Lisaka uspio ostvariti sjajnu komunikaciju i u okružju koncertne dvorane kao što je ona na Bledu gdje je 1985. snimljen materijal koji čini prvi dio ovog CD-a. Nije to bio njegov prvi nastup na tom uglednom festivalu, a pojavljivanje na njemu bilo je znak prestiža. Još 1961. Lisak je na 2. bledskom jazz festivalu nastupio kao član kvinteta Ladislava Fidrija.
Osim umjetničke vrijednosti, izdavanje ovog CD-a ima i muzikološku. Od zaborava je sačuvan i javnosti predstavljen glazbeni materijal koji zaslužuje dokumentiranje i valorizaciju u kontekstu povijesti hrvatskog jazza. (Davor Hrvoj)
četvrtak, 21. prosinca 2017. u 19 sati u Kulturno informativnom centru.