Glazbenici pozdravljaju odluku o povratku glazbe na ugostiteljske terase



Hrvatski glazbenici i glazbeni profesionalci kroz svoje glazbene udruge poručuju kako su optimistični povodom najnovije odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite o dozvoljavanju glazbe na terasama ugostiteljskih objekata, u ograničenju od 50 decibela jačine.
„Pozdravljamo ovu odluku kao važan znak potpore glazbenicima i poticaj poslovanju ugostitelja. Zahvaljujemo na brzom i učinkovitom angažmanu ministrice Nine Obuljen-Koržinek i Ministarstva kulture i medija od kojih smo prošlog tjedna zatražili da žurno reagiraju te upute Nacionalni stožer u dalekosežne posljedice odluke po kojoj bi terase kafića do daljnjeg ostale nijeme,“ istaknuo je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDS-a i dodaje kako je ovo tračak svjetla na kraju već godinu dana dugog tunela.
Od početka korona krize i zatvaranja objekata, licenca za glazbena prava nije se uopće naplaćivala, ili se naplaćivala s popustom za one tjedne i mjesece u kojima su ugostitelji ipak mogli raditi. Da je glazba važna za poslovanje, vidjelo se i proteklih dana kad su i ugostiteljske udruge od Stožera zatražile isto što i glazbenici.


„Glazbenici i s njima povezani profesionalci, deseci tisuća obitelji, podnose najveći teret ove korona krize: već im je godinu dana gotovo u potpunosti onemogućen komercijalni rad. To je već opće poznata činjenica. Nema događanja odnosno nastupa od kojih najvećim dijelom žive glazbenici, ali i ostali djelatnici u glazbenoj industriji – diskografi, publisheri, manageri, organizatori koncerata, promoteri, cijela event industrija. Jedini izvjesni prihodi koji su glazbenicima kroz ovo vrijeme preostali su honorari od autorskih odnosno izvođačkih ili diskografskih prava, koje za glazbenu licencu, između ostalih, plaćaju i ugostitelji. Ti su honorari zbog nemogućnosti poslovanja ugostiteljskih objekata drastično pali, ali su ipak ostali gotovo jedini prihod glazbenicima i njihovim obiteljima,“ kazao je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.
Zato je iznimno važno što se barem jedan od kotačića sustava koji glazbenim profesionalcima omogućuje život od njihova rada ponovno pokreće, makar dijelom.
Po podacima HDS ZAMP-a, u Hrvatskoj oko 6 tisuća ugostiteljskih objekata ima terase. U sljedećim tjednima tek će s vidjeti koliko će ih se nakon nezapamćeno teške zime i korona krize ponovno otvoriti. “Sigurno je da im neće biti lako povratiti normalno poslovanje. Svjesni toga, nastavit ćemo s popustima koji će, kao i kroz proteklih godinu dana, pomoći ugostiteljima da ponovno stanu na noge, ali i vratiti našim članovima barem jedan izvor prihoda na koji mogu računati. Zbog svih zajedno, nadamo se da će se poslovanje i glazba što skorije vratiti u punom opsegu i jačini“, poručuju iz HDS-a.