Playliste pomažu u otkrivanju i popularnosti glazbenih radova

Streaming servisi su prevažni umjetnicima jer donose veći doseg njihove glazbe i omogućuju im da budu na meniju slušatelja na svim kontinentima svijeta. Albumi koje objavljuju nalaze se u svakom džepu – u društvu sa sedamdeset milijuna pjesama koji se nude. Omogućuju nam da stvaramo osobne playliste omiljenih pjesama na način koji želimo, ali i da uživamo u uredničkim odabirima pjesama. Možemo slušati podcaste, ali i dobiti osobne preporuke servisa na osnovu naših preferencija.

“Mislim da su playliste jako bitne. Ako mi se sluša samo akustična glazba ili ljubavne balade, onda pretražujem playliste, a ne albume. Otkrila sam jako puno novih izvođača na taj način. I sama si napravim playlistu, a jednako tako imam i playliste koje redovno pratim. One za malo sretnije ili malo tužnije dane“, govori Nela. Nika Turković će reći da je “postojanje playlista na kojima ti netko drugi pripremi dobar miks ti omgućava da uvijek otkriješ nešto novo. Neke od sada omiljenih izvođača i omiljenih pjesama sam pronašla na playlistama. Posebno mi se svidjelo kada su moje pjesme uvrštene na playliste, jer to znači da će ljudi koji ih vjerno slušaju naići i na njih.“

Ipak, u društvu 70 milijuna pjesama znači kako je konkurencija za pažnju svakog pojedinog slušatelja velika. I zato će Marko Kutlić reći kako mu se čini da je danas teže uspjeti nego ranije, ali da će “svaka glazba naći put do svojega slušatelja“. Na servise se dnevno postavi između 40 i 60 tisuća novih pjesama i ta mogućnost svrnula je pažnju na dvije velike vrijednosti – vrijeme koje imamo na raspolaganju i mogućnost prepoznavanja. Vrijeme koje imamo uvijek je isto – 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Mogućnost prepoznavanja, pak, ovisi o načinu plasmana onoga što umjetnici i kreatori rade. I u tome je velika važnost diskografskih kuća.