Želimir Babogredac dobitnik je Zlatne plakete “Grb Grada Vinkovaca” 2021. za ostvarenja na području kulture

U svečanom okruženju u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” jučer su dodijeljene ove vrijedne nagrade Vinkovčankama i Vinkovčanima koji su se svojim radom posebno istaknuli na području kulturnog razvoja, za prosvjetno i sportsko djelovanje, ostvarenja u području kulture, izniman doprinos u području zdravstva, ostvarenja u području odgojno-obrazovne djelatnosti, doprinos obrani Vinkovaca u Domovinskom ratu te za ostvarenja postignuta u području gospodarske djelatnosti. Još jedno vrijedno priznanje dolazi mu nakon prošlogodišnje nagrade DORF festivala za životno djelo koje mu je u Vinkovcima uručio Toni Šarić, direktor i osnivač DORF-a.
Želimir Babogredac još za srednjoškolskih dana počinje raditi na radiju i u vlastitoj diskoteci u rodnim Vinkovcima te 1971. godine osniva i vodi legendarnu vinkovačku rock grupu The Milky Way. Opredjeljenje i strast za bavljenjem tehničkim aspektom glazbe vode ga sedamdesetih i osamdesetih godina na poslove realizacije koncerata i turneja u suradnji s najpoznatijim domaćim grupama, pjevačicama i pjevačima (Azra, Meri Cetinić, Mišo Kovač, Oliver, Novi fosili, Valentino, Parni valjak, Prljavo kazalište, Bijelo dugme, Bajaga i Instruktori).

Godine 1979. osniva Rockoko Studio u Bošnjacima, prvi rezidencijalni profesionalni tonski studio u tadašnjoj državi, koji nakon preseljenja u Zagreb 1990. godine postaje vodeći studio u Hrvatskoj te potpisuje produkciju na više od 200 nosača zvuka. Godine 1996. širi djelatnost i poslovne aktivnosti na projektiranje, konzultantske usluge i opremanje studijskih i radijskih režija. Na poziv uprave Croatia Recordsa 1996. godine prihvaća mjesto rukovoditelja audiostudijskog centra. Godine 2001. postaje jedan od osnivača i direktor poduzeća Autor d.o.o., koji iste godine kupuje Croatia Records.
Od 2002. do 2005. godine jedan je od osnivača satelitskog kanala CMC (Croatian Music Channel), a potom i kreator strategije razvoja kanala i programa koji se emitira u Europi, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Godine 2006. imenovan je predsjednikom uprave Croatia Recordsa, a tu funkciju obavlja i danas kada taj položaj predstavlja velik izazov osmišljavanja nove strategije u industriji koja doživljava velike promjene. Iste godine imenovan je i predsjednikom Hrvatske diskografske udruge. Godine 2010. CMC televizija dobiva nacionalnu televizijsku koncesiju i postaje sinonim za promoviranje glazbe, a Želimir Babogredac imenovan je direktorom Instituta hrvatske glazbe.
U legendarnom Abbey Road studiju u Londonu, napravio je još jedan važan diskografski poduhvat; remasterirani su svi albumi grupe Bijelo dugme pod vodstvom ton majstora Seana Mageeja, dobitnika nagrade Grammy, a luksuzno vinilno izdanje “Bijelo dugme – Box set deluxe” objavljeno je u limitiranoj nakladi 14. studenoga 2014. godine. U zgradi sjedišta Croatia Recordsa na adresi Makarska 3, Zagreb nalazi se i jedan od najmodernijih audiovizualnih studija u Hrvatskoj svečano otvoren pod njegovim vodstvom, 19. svibnja 2016. godine, opremljen najsuvremenijom opremom.
Želimir Babogredac redovni je član hrvatske sekcije udruženja AES HR (Audio Engineering Society, New York).

Nagrade:
1989. i 1990. godine dobitnik je Ampex Golden ReelAward, prestižne svjetske nagrade za tonski snimak
2006. godine nagrada Eutelsat za najinovativniji muzički satelitski program CMC – Croatian Music Channel
2007. godine kao predsjednik uprave Croatia Recordsa prima nagradu Porin za životno djelo u povodu 60. godišnjice Jugotona – Croatia Recordsa
2020. DORF nagrada za životno djelo
Želimir Babogredac, najzaslužniji je za pojavu rock’n’rolla u Vinkovcima i najbolji poznavatelj dobrog zvuka. Strastveni je diskofil, s kolekcijom većom od 6500 vinila među kojima se posebno ističu izdanja Beatlesa, i to njihova britanska, američka, njemačka i japanska izdanja ploča, LP-ja, singlica, knjiga i DVD-a njemu najdražeg benda. Svoj dječački san živi i danas punim plućima.