Prilike su svuda oko nas pa tako i prilike za novi i bolji posao. Donosimo savjete kako se kvalitetno pripremiti za takve prilike

Bilo da vam je godišnji završio ili na njega niste niti otišli ove godine pravo je vrijeme za pripremu životopisa za nadolazeću jesen.

Jesen je naime vrijeme početka sezone: vrtićke, školske, ali i poslovne. U to vrijeme oglasi za posao doživljavaju procvat i nije na odmet da budete spremni za prijave, čak i ukoliko već imate posao. Nikad ne znate čeka li vas iza ugla prilika ili poslodavac iz snova. Osim toga, upravo ujesen održava se već tradicionalni Regionalni sajam poslova. Prošle je godine na sajmu bilo 80 poslodavaca sa preko 570 oglasa za posao. Kako vas sajam ne bi uhvatio nespremne donosimo vam nekoliko savjeta kako se pripremiti:

1. Ažurirajte životopis!
Kada ste zadnji put ažurirali životopis? U kojoj formi ste ga sastavili? Koji font ste koristili i koliko stranica ima vaš životopis? Ovo su samo neke od izuzetno bitnih stavki.

Pri kreiranju ili doradi životopisa, pokušajte razmišljati kao poslodavac koji je zaprimio 1.000 prijava, u strci je s vremenom i mimo čitanja životopisa još mora podnijeti različite izvještaje i donijeti poslovne odluke koje se reflektiraju na profitabilnost tvrtke. Izazov, zar ne?
Stoga pokušajte biti jasni i kratki, ali s dovoljnom dozom informacija koje se od vas očekuju, a to su prvenstveno radno iskustvo, obrazovanje i vještine.

2. Pripremite molbe
Slanje prijave za posao, bez molbe za posao, možemo usporediti sa slanjem neadresirane pošiljke. Budući da tvrtke, nakon objave natječaja zaprime veliki broj prijava, potrebno se među njima istaknuti i osigurati si poziv na intervju.

Prije sastavljanja molbe podsjetite se i koji su traženi, a koji poželjni uvjeti u oglasu te naglasite svoje jake strane, ali nemojte ponavljati informacije iz životopisa.

Naglasite situacije koje ste uspješno savladali u svom prethodnom radnom iskustvu ili ako nemate radno iskustvo, izdvojite svoje ‘meke’ vještine poput strpljivosti i ljubaznosti. Uz navođenje vještina obavezno opišite i situacije u kojima se to prepoznaje ili koje ste uspješno svladali upravo tim vještinama. Visoka razina komunikativnosti i timski duh ne znače ništa ukoliko nisu potkrijepljeni stvarnim situacijama.

3. Raspitajte se o poziciji/poslodavcu
Ovo naravno ne možete napraviti unaprijed, ali vam ovdje stavljamo kao točku domaće zadaće da se slučajno ne nađete u situaciji da dođete na intervju kod poslodavca o kojemu ne znate ništa. Tko je, što je, koliko zaposlenika ima, i ono najvažnije čime se bavi!

Izvora informacija o poslodavcu je mnogo. Od korporativnih stranica tvrtke, društvenih mreža, pa sve do štandova na samim sajmovima poslova. Nemojte si dopustiti da ispadnete nezainteresirani i nemotivirani za posao samo zato što niste odvojili 10 minuta vremena pronaći prave informacije.
Osim toga, informiranje o tvrtki sigurno će vam otvoriti mnoga pitanja o poslodavcu i poslovanju, čime dolazimo do posljednje točke pripreme.

4. Postavite pitanja
Kada već tako pripremljeni i naoružani informacijama i samopouzdanjem došli na intervju nije zgorega iskoristiti priliku i postaviti poslodavcu sva pitanja koja vas zanimaju. Sigurni smo da će vam poslodavac na njih rado odgovoriti, ipak je u interesu i jedne i druge strane da znaju na čemu su i još važnije na što dolaze. Nemojte zaboraviti da je razgovor za posao nije komunikacija između dvije suprotstavljene već ravnopravne strane.

Izvor: MojPosao.net