Glazbeni svijet je u Hrvatskoj 23.10.2021 slavio Nacionalni dan albuma

Glazbeni svijet je u Hrvatskoj 23.10.2021 slavio Nacionalni dan albuma – veliki 73. rođendan glazbenog albuma – formata koji je unatoč svim trendovima kroz glazbenu povijest opstao i predstavio značajni doprinos razvoju ove umjetnosti. Hrvatska diskografska udruga u suradnji s diskografskim kućama, autorima i izvođačima provodi niz aktivnosti, a ovom prigodom poziva sve ljubitelje glazbe da danas uzmu predah od obveza i poslušaju svoj najdraži album u cijelosti.


Ovogodišnji Nacionalni dan albuma slavio je žene u glazbi , te je to bila savršena prilika za ponovni posjet s albumima najuspješnijih glazbenica; od jedinstvenih, raznolikih i suvremenih djela današnjice, do kroz povijest snimljene glazbe, obuhvaćajući sve žanrove i desetljeća. Ovogodišnjem obilježavanju Nacionalnog dana albuma podršku su pružile i ambasadorice projekta – Tereza Kesovija, Alka Vuica i Nika Turković.
Proslava 73. rođendana glazbenih albuma i ove godine tradicionalno je donijela i nastavak knjige 73 priče o albumima povodom 73 godine od prvog izdanja i prožeta je inspirativnim pričama i doživljajima glazbenica, autorica, izvođačica. Autor knjige, Zlatko Turkalj Turki, donosi priče o ženama u glazbenoj industriji te kroz 36 zanimljivih intervjua ističe njihovu važnost, uspjeh i moć u riječima i interpretacijama. Knjigu prati i digitalno izdanje s playlistama koje se nalaze na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple Music, Deezer i Spotify.