Ove četiri stavke omogućit će vam da se istaknete iz mase

 

 

Poslodavac na životopis, u prosjeku, potroši nekoliko sekundi. Prvi dojam, točnije, prve stavke koje će uočiti ključ su uspjeha u daljnjim koracima.
Promjene na tržištu rada postale su sve učestalije i veće. Iz dana u dan pojavljuju se nova zanimanja, druga, pak, odumiru, a neke preuzimaju roboti i nove tehnologije. Radnika je u nekim zanimanjima sve manje, a drugima sve više. Tako se na pojedine natječaje nerijetko javi i više stotina ljudi. Kako se istaknuti u moru radno sposobne snage te pronaći svoje mjesto pod suncem postala je prava mala nauka. U nastavku teksta donosimo četiri jednostavna savjeta koja će vam olakšati prijavu na posao te cijeli proces pregovora učiniti lakšim.

Istaknite svoje vještine i pazite na ključne riječi

Poslodavac na životopis, u prosjeku, potroši nekoliko sekundi. Prvi dojam, točnije, prve stavke koje će uočiti ključ su uspjeha u daljnjim koracima. Upravo je iz tog razloga važno da svoj životopis prilagodite svakoj prijavi. Prilikom prijave provjerite jeste li u svoj životopis uključili sve ključne riječi koje se pojavljuju u natječaju kako se ne bi spotakli na prvoj stepenici. Također, prve, eliminacijske krugove, poslodavci nerijetko prepuste programskim sustavima za pregledavanje životopisa. Takvi programi najčešće rade na principu prepoznavanja ključnih riječi unutar životopisa. Na taj se način eliminiraju svi suvišni kandidati. Osim, ključnih riječi poslodavci veliku pažnju posvećuju i vještinama kandidata. Svoje vještine i znanja stoga pretočite u koncizne i jano vidljive točke. Opise svedite na minimum. Primjerice, ako ste dobar prodavač, onda to tako i navedite.
– Prilagodba životopisa pojedinačnoj prijavi ne znači pisanje novog. Jednostavno presložite dijelove životopisa. Dio stavki stavite na sami početak, neke izbacite, a treće poredajte drugačijim redoslijedom – pojasnila je Erica Thomas, specijalistica za zapošljavanje za CNBC.

Pokažite interes za kompaniju
Pokazivanje interesa za kompaniju za koju se prijavljujete jedna je od ključnih stavki prilikom slanja životopisa. Poslodavci brzo i bez problema mogu razlučiti kandidate koji prijave šalju po automatizmu, od oni koji ih smisleno šalju. Prilikom prijave, ali prije razgovora za posao istražite kompaniju za koju se prijavljujete. Na taj ćete način zadobiti pozornost poslodavca. Uz to, dobit ćete prednost prilikom razgovora s budućim poslodavcem. Slobodno postavite pitanje o kompaniji, pokažite svoje poznavanje tvrtke za koju se prijavljujete.

Pripazite na detalje ako razgovor vodite putem video poziva
Pandemija koronavirusa pokazala nam je kako veliki broj stvari možemo raditi i online, od poslovnih sastanaka, preko testiranja za posao pa sve do završnih intervjua. Problem, u ovom slučaju, često nastaje kada se osoba previše opusti u udobnosti svoga doma. Prilikom razgovora za posao, osim što morate izaći iz udobnosti svoje pidžame, urditi se, počešljati ili našminkat, dio svoga vremena morate odvojiti i za pripremu pozadine koja se nalazi iza vas. Nemojte si dozvoliti da se iza vas nalazi prljavo suđe ili možda sušilo za odjeću. U slučaju da nemate čisti zid ili kutak, na većini sustava za online razgovore možete odabrati virtualnu pozadinu ili svoju, jednostavno, zamagliti.

Prije prijave ili razgovora istražite kolika će vam biti plaća
Koliko god se činilo neobično ili neprikladno, dio stručnjaka za zapošljavanje ističe kako pitanje plaće nije nužno loše raspraviti već na prvom razgovoru. Ono na što morate pripaziti je činjenica da vi ne budete glavni pokretač te teme. To ne znači da se za istu temu ne možete i pripremiti. Prije razgovora istražite kolika su primanja primjerena za poziciju na koju se prijavljujete. U tome vam može pomoći i portal MojaPlaća koji nudi pregled prosječnih primanja u svim sektorima i zanimanjima. Naša baza sadrži 56.845 različitih profila. Osim pregled prosječnih plaća, portal MojaPlaća nudi i opciju usporedbe vaše trenutne ili buduće plaće s tržišnim prosjekom. Jednostavnim odabirom svoje struke, mjesta rada, primanja, bonusa te ostalih podataka, u svega pet koraka, možete doći do procjene koliko će vaša nova plaća odstupati od prosjeka.


izvor:MojPosao.net