Hipnotički drone/doom/orijentalni koncert! WYATT E. (Belgija) i
FIVE THE HIEROPHANT (Velika Britanija)

Prvi dan srpnja počinjemo s pravom hipnotičnom drone/doom senzacijom. U goste nam dolaze sjajni Wyatt E. iz Belgije te ništa slabiji Five The Hierophant iz Velike Britanije. Svi ljubitelji drone, doom, psihodelične, post-metal, ali i eksperimentalne muzike doći će na svoje s ovim koncertom.
Wyatt E. je mistični trojac koji nastupa ogrnut u crne plašteve s kapuljačama preko glave te o sebi pričaju glazbom. A ta glazba je na trenutke duboko meditativna, na druge pak euforična, a najlakše bi je se opisalo kao post-metal drone. No, i u njihovoj glazbi se javlja prava mističnost jer bi se koncert grupe Wyatt E. lakše moglo nazvati svojevrsnim ritualom, a ne klasičnim koncertom. Tome u prilog ide činjenica da ovi Belgijci ne bježe od upotrebe orijentalnih zvukova kako bi dobili dodatnu mistiku oko svojeg izričaja.
“Layering instrumentation and atmospherics to create a hypnotic soundscape that ebbs and flows, taking listeners on a journey far beyond the physical realm.” Tu je rečenicu iskoristio kultni Roadburn Festival koji je ove godine ugostio i Wyatt E., a njihov nastup mnogi su opisali kao jedan od najboljih na ovogodišnjem izdanju tog festivala.
Wyatt E. u Močvaru dolaze promovirati svoj novi, drugi album. Nakon debija “Exile to Beyn Neharot” iz 2017., ove su godine objavili “āl bēlūti dārû” čijoj magiji je teško odoljeti.

FIVE THE HIEROPHANT (Velika Britanija)
S Wyatt E. nam stiže i bend Five The Hierophant iz Londona. Oni su svoj prvi istoimeni album objavili 2015., slijedio je “Over Phlegethon” iz 2017. te prošlogodišnji “Through Aureate Void” objavljen prošle godine.
Njihov osebujni stil uključuje black metal rifove, psihodelične pejzaže, doom atmosferu i jazz solaže. Muzička konverzacija gitara i saksofona donosi posebnu draž njihovoj muzici koja je ipak, bez obzira na sve, naslonjena na metal i iz njega crpi prvotnu inspiraciju. No, sve nakon toga dolazi iz čudesnih puteva koje je uistinu teško objasniti već ih treba čuti uživo.
PETAK 01.07.2022. • VRATA 20:00 • POČETAK 21:00