HR Top 40: Klapa Rišpet prva klapa na broju jedan u posljednjih sedam godina

Pjesma Lipo mi je tu (Hit Records) u izvođenju Klape Rišpet, originalno izvedena na ovogodišnjem Splitskom festivalu, novi je broj jedan liste HR Top 40. Na prvo mjesto najemitiranijih domaćih singlova u Hrvatskoj pjesma je došla nakon dva tjedna boravka na četvrtom mjestu.

Eni Jurišić & Matija Cvek se s pjesmom Trebaš li me (Aquarius Records) treći tjedan zaredom nalaze na broju dva. Na broj tri su se, skokom od četiri mjesta, popeli Neno Belan i Fiumens s Jube moja znaj (Dallas Records), čime su ostvarili najbolji plasman s ovom pjesmom otkako se prvi put pojavila među četrdeset (na listi s datumom od 18. lipnja). Time Splitski festival ima dvije pjesme u krugu pet najemitiranijih pjesama koji zatvaraju grupa Pravila igre s Feeling (Gema Produkcija) na broju četiri, i Massimo sa Zamisli (Aquarius Records) na petom mjestu.


U odnosu na protekli tjedan, lista ima pet promjena, od čega su četiri nova ulaza i jedan povratak među najemitiranije.

Na broj jedan ovotjedne liste Klapa Rišpet došla je u svom trećem tjednu boravka među četrdeset. Kada pogledamo sve pjesme koje su se na prvo mjesto penjale od 14. lipnja 2021. naovamo, kada je Nina Badrić u tjednu izlaska debitirala na vrhu liste HR Top 40 sa singlom Ja još uvijek imam istu želju (Aquarius Records), trinaest pjesama je došlo na vodeću poziciju mjerenja. Podaci govore kako je, u prosjeku, svaka pjesma došla na broj jedan liste u trećem tjednu boravka.


Najdulje vremena da dođu do prvog mjesta u proteklih godinu dana trebalo je grupi Vatra, čiji je singl Nova godina nije se dogodila (Dallas Records) bio deset tjedana na listi prije negoli se pojavio na vrhu. S druge strane, u svom prvom tjednu boravka na vodećoj poziciji debitiralo je pet pjesama: Nina Badrić s Ja još uvijek imam istu želju, Pravila igre sa singlovima Sretan Božić ljubavi (Gema Produkcija) i Feeling (Gema Produkcija), Igor Delač sa Samo zbog vas (Croatia Records) i grupa Parni valjak s Ponovo (Croatia Records).

Osim što je s njom Klapa Rišpet ostvarila svoj prvi broj jedan na listi HR Top 40, Lipo mi je tu postala je prva pjesma sa Splitskog festivala još od 2019. godine koja je došla na broj jedan liste. Te godine je pet neuzastopnih tjedana prvo mjesto ostvarila pjesma Sva blaga ovog svijeta (Croatia Records) u izvedbi Mije Dimšić i Marka Tolje. Također, po prvi puta u sedam godina jedna je klapa došla na broj jedan liste HR Top 40.

Najveći skok ovoga tjedna ostvarila je Natali Dizdar, čija je pjesma Zadnji dan ljeta (Aquarius Records) skočila s 35. pozicije na broj 15, što je skok od čak 20 mjesta prema naprijed.

U 2022. godini najviši skok iznosio je u prosjeku gotovo 16 mjesta. Uvjerljivo najveći skok, onaj od 31 mjesta, zabilježen je na listi s od 18. travnja (15. tjedan mjerenja), ostvarila je grupa Cambi. sa singlom Od milijun samo jedna (Dallas Records), s kojom su nastupali na ovogodišnjem Zagrebačkom festivalu.

Osim Natali Dizdar i sastava Cambi., više od dvadeset mjesta na gore u 2022. godini ostvarili su Željko Bebek s Kupit ću nam sat (Croatia Records) na listi s datumom od 10. siječnja (25 mjesta), suradnja Nikoline Tomljanović i grupe Crooks & Straights Želim poći bilo gdje (Dallas Records) na Valentinovo (21 mjesto) i Jure Brkljača s Da sutra odem od tebe (Hit Records) na listi objavljenoj tjedan dana kasnije (24 mjesta). U tjednu nakon pobjede na hrvatskom izboru za Eurosong Dora 2022. (od 21. do 27. veljače, lista s datumom od 7. ožujka), Mia Dimšić je sa svojom eurovizijskom pjesmom Guilty Pleasure (Croatia Records) skočila 22 mjesta, a pobjednica nagrade žirija na Splitskom festivalu Lorena Bućan je u prošlotjednom mjerenju skočila čak 29 mjesta s Jedno bez drugoga (Tonika/Croatia Records).

Najviši novi ulaz ovoga tjedna ostvario je Sebastian Popović, koji je došao na broj 24 sa singlom Bon Bon (Menart/Beton Music), četvrtim objavljenim u proteklih godinu dana. Pjesma će se naći će i na njegovom prvom studijskom albumu, planiranom za objavljivanje tijekom slijedeće godine.

“Iskreno, jako me iznenadilo da je pjesma ušla u Top 40 već u prvom tjednu emitiranja”, istaknuo je Sebastian, ”Svi moji suradnici i bliski ljudi pjevuše ‘Bon Bon’ već godinu dana i ispitujući me kada će izaći. Napokon je došlo to vrijeme i presretan sam rezultatima. Nadam se da će još dugo ostati najzabavnija pjesma ovog ljeta.”


Osim Sebastiana, u HR Top 40 je među 30 najemitiranijih (broj 29) debitirao sudionik ovogodišnje Dore Roko Vušković s pjesmom Nema sile te (Croatia Records). Riječ je o njegovoj prvoj suradnji sa skladateljem Miroslavom Buljanom, koja će se naći na prvom studijskom izdanju, predviđenom za objavljivanje krajem ove godine.

Ovo je njegova druga pjesma koja je u 2022. našla svoje mjesto na listi. U veljači ove godine Malo kasnije (Croatia Records/Bonton Music) se tri tjedna nalazila na listi HR Top 40, a u prvom tjednu boravka, na listi s datumom od 8. ožujka, ostvarila je najbolji rezultati (broj 28).

U spotu koji je izašao tijekom proteklog tjedna, ovom diplomiranom profesoru glazbe se kao plesačica pridružila i njegova djevojka Nikolina.

Među ovotjednim novim ulazima liste HR Top 40 našli su se Boris Novković s pjesmom Ti si vrag (Croatia Records), koja se nalazi na njegovom novom albumu Gori ulica (broj 32), i Ivana Kovač s Voljeli smo jedno drugo (Croatia Records), s kojom je nastupala na nedavnom Splitskom festivalu (broj 38).


Prema podacima slušanosti po regijama, pjesma Lipo mi je tu u izvođenju Klape Rišpet predvodi dvije liste – Dalmacija i Istra i Primorje. U regijama Slavonija i Središnja Hrvatska najemitiraniji singl je Trebaš li me u izvedbi Eni Jurišić i Matije Cveka, dok su radijske stanice u regijama Grad Zagreb i Zagorje najviše emitirale grupu Pravila igre s pjesmom Feeling.

Pjesme s liste možete poslušati putem poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple Music, Deezer i Spotify.