Top 5 ovotjedne strane Top-liste prodaje

Top 5 ovotjedne strane Top-liste prodaje dominiraju izdanja glazbenog žanra K-pop. Tako je broj jedan ovoga tjedna pripao albumu Born Pink (YG Entertainment/Universal Music Hrvatska) girlbanda BLACKPINK.
Grupa BLACKPINK objavila je novi album nakon dvije godine zajedničke diskografske pauze, tijekom koje su članice objavljivale vlastite projekte. Koliko su dugo fanovi čekali njihov prvi zajednički nosač zvuka nakon dvije godine, pokazuju podaci o prodaji u Južnoj Koreji, gdje su u samo dva dana prodale više od 2,2 milijuna primjeraka, ostvarivši broj jedan na južnokorejskom mjerenju prodaje Circle Album Chart.
Osim u rodnoj Južnoj Koreji, sastav BLACKPINK ostvario je uspjeh i na američkom glazbenom tržištu. Ploča Born Pink postala je prvi nosač zvuka ženskog korejskog izvođača koji je došao na broj jedan liste Billboard 200, kao i prvi album ženskog sastava koji je došao na vrh te liste od ploče dua Danity Kane, objavljena 2008. godine. Osim toga, album Born Pink je prvi album ženske grupe K-popa koji je došao na vrh liste najprodavanijih albuma u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Born Pink je treći album žanra K-pop koji je tijekom 2022. godine dospio na vrh strane Top-liste prodaje u Hrvatskoj. Ranije ove godine, na prvom mjestu boravili su antologija Proof (BIG HIT ENTERTAINMENT) grupe BTS i EP Manifesto: Day 1 (BELIFT LAB) sastava Enhypen, i to po tri tjedna svaki.

Na drugom mjestu nalazi se izdanje Girls (Warner Records/Dancing Bear) sastava Aespa, dok je treća pozicija pripala grupi Enhypen s EP-jem Manifesto: Day 1. Ovo je prvi puta u povijesti Top-liste prodaje stranih izdanja kako su sve tri prve pozicije zauzeli albumi predstavnika žanra K-pop. U proteklih 15 tjedana, albumi K-pop žanra nisu boravili među tri najprodavanija strana izdanja samo jednom. Radi se o prošlotjednom izvještaju, kada su tri najprodavanija inozemna nosača zvuka potpisivali Pink Floyd, Arctic Monkeys i Red Hot Chili Peppers.

Harry Styles s pločom Harry’s House (Columbia/Menart) vratio se na četvrto mjesto, dok je grupa Megadeth ostala na broju pet s novim albumom The Sick, The Dying… And The Dead! (Tradecraft/Universal Music Group/Universal Music Hrvatska).

 

Top lista prodaje_strana_39. tjedan