Jelena Rozga ima najprodavaniji album u Hrvatskoj

Izdanje Minut srca mog (acoustic) (Tonika) Jelene Rozge novi je broj jedan Top-liste prodaje. Time je Jelena Rozga došla na vrh mjerenja najprodavanijih albuma u Hrvatskoj po prvi put nakon šest godina i ploče Moderna žena (Croatia Records).

Kompilacija grupe Parni valjak Vrijeme ljubavi (Croatia Records) zadržala se na drugoj poziciji treći tjedan zaredom, dok je novi album sastava Crvena jabuka Neka nova jutra (Croatia Records) ostao na prošlotjednom trećem mjestu. Kolekcija navijačkih singlova Svijet voli pobjednike – najbolje navijačke pjesme (Croatia Records) došla je na četvrto mjesto, a prošlotjedni broj jedan, izdanje Šesto čulo (Croatia Records) Lu Jakelić zaključuje Top 5 najprodavanijih domaćih naslova.

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 5. prosinca do 11. prosinca, a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.



S ovotjednim rezultatom, album Minut srca mog (acoustic) Jelene Rozge je 28. nosač zvuka koji je došao na vrh domaće Top-liste prodaje u ovoj godini. Izdanje, na kojem je Jelena Rozga obradila 19 pjesama objavljenih tijekom 26 godina svog glazbenog stvaralaštva, istovremeno je i 13. album koji je došao na prvo mjesto mjerenja prodaje domaćih albuma tijekom 2022. godine, a da je originalno objavljen u ovoj kalendarskoj godini.

Kada se pogledaju dosadašnji prodajni rezultati, diskografska izdanja originalno objavljena u 2022. godini provela su ukupno 16 tjedana na vodećoj poziciji Top-liste prodaje. Isto tako, na prvom mjestu liste boravilo je deset ploča čija su reizdanja objavljena tijekom 2022., ukupno provevši 22 tjedana na vrhu. Preostalih 12 tjedana na broju jedan provelo je pet albuma čija su (re)izdanja objavljena 2021. godine.


Ovotjedna lista bilježi devet promjena, od čega su četiri nova ulaza. Najviši ovotjedni novitet jest debitantski album Kornelije Briga me za sve (Croatia Records), koji se našao na 17. mjestu. Time je 17-godišnja pjevačica postala najmlađim izvođačem čije se diskografsko izdanje smjestilo na ovotjednoj Top-listi prodaje.

Na ploči Briga me za sve nalazi se ukupno 10 pjesama, od kojih je devet pjesama objavljeno u razdoblju od 2019. do jeseni 2022. godine. Kao najmlađa izvođačica čiji su singlovi došli na listu HR Top 40, Kornelija se našla među najemitiranijima u domaćem radijskom eteru u protekle dvije i pol godine sedam puta, a najbolji plasman (treće mjesto) ostvarila je 3. siječnja ove godine s božićnim naslovom Božić bijeli dolazi (Croatia Records).

Božićno izdanje Sandre Bagarić Kyrie Eleison (Menart/OMM Production) debitiralo je među najprodavanijim pločama na 35. mjestu. Riječ je o albumu s 10 tradicionalnih božićnih napjeva s novim aranžmanom prilagođenom današnjem vremenu. Za svoj prvi božićni diskografski naslov, Sandra Bagarić je surađivala s Vladom Kalemberom i zborom Klinci s Ribnjaka na obradi pjesme Radujte se narodi, objavljenoj kao samostalni singl.

Ploča Kyrie Eleison jedna je od četiri božićna diskografska izdanja na ovotjednoj listi, ali i jedina objavljena u ovoj godini. Od ranije objavljenih naslova, na Top-listu prodaje vratili su se kompilacije Sretan Božić – 6CD Box (Croatia Records), originalno objavljena 2011., i Božićni hitovi (Croatia Records) i 2014. godine, i božićni album Krunoslava Kiće Slabinca Christmas With Kićo (Croatia Records).

Sastav Daleka obala s prvim diskografskim izdanjem novih studijskih snimaka, nakon 20 godina stanke, Kao sad (Dancing Bear) došao je na broj 36 Top-liste prodaje. Ovo je ujedno prvi studijski album grupe Daleka obala s Jakšom Kriletićem Jordesom kao glavnim pjevačem.

Ploča Kao sad je nastajala dvije godine, a za svoj prvi materijal nakon duge stanke članovi sastava Daleka obala su izabrali 12 pjesama, od kojih je njih šest objavljeno ranije kao samostalni singlovi. Dva naslova – Kao sad i Ni ti a ni ja – izašla su tijekom 2022. godine i našla se na listi najemitiranijih domaćih singlova u hrvatskom radijskom eteru HR Top 40.

Osim albuma Kao sad, Daleka obala je tijekom prosinca objavila zvučni zapis s koncerta s koncerta održanog 23. travnja 2022. u zagrebačkom Domu sportova. Riječ je o albumu Noć je prekrasna (Dom sportova – Zagreb 2022) (Dancing Bear), kojim su obilježili prvi dvoranski povratnički koncert od okupljanja prije dvije godine. Radi se o prvom samostalnom koncertu u dvorani u zagrebačkoj četvrti Trešnjevka.

Na broju 40 ovotjedne liste debitirao je Dražen Žanko s novim izdanjem Moja lička zima (Croatia Records). Album se sastoji od 11 naslova koji u središte pozornosti stavljaju regiju Liku, kao i njezin prepoznatljiv krajolik, običaje, svakodnevne situacije i migracije stanovnika iz rodnog kraja. Za stvaranje ploče Moja lička zima, Dražen Žanko je surađivao s tekstopiscem Pavlom Šulentićem, rođenim Ličaninom.

Moja lička zima je prvi album Dražena Žanka još od 2006. godine, kada je objavio naslov Na svom putu (Croatia Records).

Top-lista prodaje_domaća_50. tjedan