Rezultati natječaja ElectroCro

Rezultati natječaja za potporu glazbenih manifestacija, projekata i glazbenog
stvaralaštva s područja klupske elektroničke glazbe u 2023. godini – Natječaj ElectroCro


Za 2023. godinu za predmetni Natječaj koji je bio otvoren od 02. do 25. studenoga 2022. godine izdvojeno je 4.700,00 EUR iz Fonda sredstava prikupljenih na ime prava na naknadu za privremeno reproduciranje (umnožavanje) autorskih glazbenih djela od strane DJ-a, sukladno članku 33. i članku 245. stavak. 4. Zakona o autorskom i srodnim pravima (NN 111/2021).

U propisanom roku pristigla je 21 prijava. Pristigle prijave obrađivalo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Dražen Baljak kao predsjednik, Aleksandar Antić i Arsen Pavešić uz podršku stručnih službi Hrvatskog društva skladatelja.

Stručno povjerenstvo je utvrdilo da 2 predlagatelja ne ispunjavaju formalne uvjete za prijavu temeljem članka 4. Natječaja, te se njihove prijave nisu razmatrale.



Sukladno propozicijama raspisanog Natječaja za evaluaciju pristiglih projekata i vrednovanja, prilikom odabira uzimani su u obzir sljedeći parametri vođeni ciljevima iz članka 3. i članka 5. Natječaja:

– profesionalnost i vjerodostojnost zahtjeva vezano za promoviranje glazbe hrvatskih autora elektroničke glazbe u zemlji i inozemstvu
– umjetnički doseg, organizacijsko i financijsko obrazloženje predloženog projekta
– stilska raznolikost i ravnomjernost zemljopisne zastupljenosti natjecatelja, te
– dosadašnji dosezi, ugled i značaj

Stručno povjerenstvo je nakon razmatranja svih pristiglih prijedloga zaključilo da će sredstva u ukupnom iznosu od 4.700,00 EUR dodijeliti sljedećim projektima:

1. Adoo (Admir Hasanbegović): After Seven Years Ep (autorski EP) – 500,00 EUR
2. Pozitivan ritam d.o.o.: Healing Sounds, vinilno izdanje, kompilacija el. glazbe – 500,00 EUR
3. Stipe Škokić (DJ Jock): produkcija i promocija novog autorskog albuma – 500,00 EUR
4. JUČER DANAS SUTRA: Alfi Kabiljo REMIXed, vinilno LP izdanje – 750,00 EUR
5. Filip Ivelja – Phat Phillie: Objava povijesnog izdanja – Zagreb Rap Demo (1985-1992) – 500,00 EUR
6. Jerko Jurin: Snimanje i produkcija albuma Morphing, Egoless ft. Jerko Jurin – 500,00 EUR
7. Anđelko Preradović, Davor Devčić – Glazbeno scenski projekt GROOVETASTIC: Album GROOVESTASTIC – 750,00 EUR
8. ADRIATIC SISTEM j.d.o.o.: Various Artists „Moondance Live Presents“, produkcija albuma, vinilno izdanje – 700,00 EUR

S obzirom na veliki broj izrazito kvalitetnih pristiglih prijava, Stručno povjerenstvo je kao temeljni kriterij za dodjelu sredstava odlučilo podržati isključivo autore i njihov autorski rad kroz stvaranje, produkciju i promociju novih albuma kojima se na najbolji način predstavlja hrvatska autorska glazbena elektronička scena na domaćem i inozemnom tržištu.

Ove godine je Stručno povjerenstvo iznimno odlučilo dodijeliti sredstva za 8 projekata predlagatelja koji svojim dosadašnjim autorskim radom kao i njihovim značajnim doprinosima u promociji hrvatske elektroničke glazbe u zemlji i inozemstvu zaslužuju financijsku podršku HDS-a u realizaciji svojih projekta u 2023. godini. Dodjelom financijskih potpora za ovih 8 projekata u cijelosti bi se postigla svrha i cilj ovog Natječaja, a to je poticanje hrvatskog stvaralaštva autora elektroničke glazbe.