Prošlo je 100 godina od rođenja velikog pjevača i autora Ive Robića

Oca hrvatske zabavne glazbe možda će najbolje opisati Siniša Škarica, nekadašnji direktor diskografske kuće Jugoton (danas Croatia Records) u svojoj knjizi Tvornica glazbe: “Nekoć je bio naš prst u moru zabavne glazbe. Povezivao nas je sa svijetom. Bio je i naš ‘čovjek – jukebox’: što zaželiš, on otpjeva!“
Popularni Mister Morgen se rodio 28. siječnja 1923. u Garešnici kao najstarije dijete oca Stjepana i majke Marije. Prve glazbene korake ostvario je u rodnom gradu, zahvaljujući ocu Stjepanu, voditelju tamburaškog orkestra, a nakon srednje škole preselio se u Zagreb, gdje je počeo pjevati na plesnjacima.
U gotovo 50 godina duge karijere, Ivo Robić ostavio je veliki trag na hrvatsku i svjetsku diskografiju. Samo u svojih prvih deset diskografskih godina, snimio je 62 singla i 3 LP ploče, među kojima je i prva pjevana LP ploča na našem području Pjeva vam Ivo Robić u izdanju diskografske kuće Jugoton (1956.). Jugoton je jedan od tri izdavača za koje je objavljivao uz češkog diskografa Supraphon (čak pedesetak singlova) i Polydor iz Njemačke.
Samo jednom se ljubi, Ta tvoja ruka mala, Mala djevojčica, Serenada Opatiji, Stranci u noću, Sedamaestogodišnjoj, Autobus Calypso… samo su neki od brojnih singlova koje je ostavio u trajno naslijeđe hrvatskoj glazbenoj kulturi.

 

Međutim, najveći uspjeh ostvario je sa singlom Morgen u izdanju njemačkog izdavača Polydor, koji je postao svjetski hit, prodavši se u više od 1,8 milijuna primjeraka. Značaju pjesme Morgen pridodana je i činjenica kako je to bila prva pjesma s njemačkog govornog područja koja je dospjela na listu Top 40 magazina Billboard (broj 13), današnjem ekvivalentu liste Hot 100.
Osim uz Zagreb, kojem je posvetio desetke pjesama, Ivo Robić bio je vezan za Opatiju. Od 1950. godine pa sve do kraja 1980-ih, nastupao je na terasi hotela Kvarner.
U dugoj karijeri Ivo Robić postao je višestruki dobitnik nagrada za milijunske naklade, od Zlatne ptice Jugotonove za više od milijun prodanih primjeraka, do Zlatnog i srebrnog lava Radio Luksemburga i Polydorove Zlatne ploče.
U gotovo 50 godina nastupio je na 87 festivalskih priredbi s oko 150 festivalskih izvedbi, pojavivši se na pozornicama Zagrebačkog festivala, Opatijskog festivala, Splitskog festivala, Melodija Istre i Kvarnera, Festivala kajkavskih popevki Krapina, Zlatnim žicama Slavonije i Pjesama Podravine i Podravlja. U povijesti Zagrebačkog festivala i Opatijskog festivala ostao je zapisan kao prvi pobjednik festivala. Na Zagrebačkom festivalu, osnovanom tek dvije godine nakon puno poznatijeg Sanrema, pobijedio je sa singlom Ta tvoja ruka mala, dok je s tada malenom Zdenkom Vučković ostvario pobjedu s do danas nezaboravnom pjesmom Tata kupi mi auto.
Ivu Robića najbolje je opisati riječima Siniše Škarice: “Napokon, bio je naš prvi gastarbajter, ujedno i prvi pop pjevač, do dan-danas nažalost i jedini (!) koji je popločao svoj put u veliki svijet showbusinessa zlatom milijunskog ‘Morgena’. Bez dvojbe, Ivo Robić je već tada ušao u panteon popa da bi ubrzo postao mitski lik hrvatske popularne glazbe.”
Presjek stvaralaštva Ive Robića objedinjen je u nedavno objavljenoj kompilaciji Antologija u izdanju Croatia Records.
Posljednje godine života proveo je u mjestu Ičići pokraj Rijeke, gdje je preminuo 9. ožujka 2000. godine.
Njegova ostavština ostala je trajno zapisana u hrvatskoj glazbenoj kulturi.