“Mama ŠČ!” i dalje najemitiranija pjesma u Hrvatskoj

Let 3 s pjesmom Mama ŠČ! (Dallas Records) peti uzastopni tjedan boravi na vrhu liste HR Top 40. Time je riječki sastav ostvario svoj najduži boravak na vrhu liste najemitiranijih domaćih naslova u hrvatskom radijskom eteru.

Saša Lozar sa singlom Lagano na vrijeme (Agapa) ostao je na drugoj poziciji, a skokom od čak 36 mjesta, na broj tri smjestila se pjesma Žuti semafor (Dallas Records) u izvedbi grupe Neno Belan i Fiumens. Singl Luđak (Gema Produkcija/Croatia Records) sastava Pravila igre nalazi se na četvrtom mjestu, a Top 5 zaključuje Marko Kutlić s baladom Zar svejedno je (Croatia Records).

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 13. ožujka do 19. ožujka 2023. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

Osim što je ostvario svoj najbolji rezultat od postojanja liste, Let 3 je izjednačio najduži niz boravka na prvom mjestu hrvatskog eurovizijskog predstavnika. Osim grupe Let 3, niz od pet uzastopnih tjedana (od 1. do 29. ožujka 2021.) ostvarila je pobjednica Dore 2021. Albina sa singlom Tick-Tock (Universal Music Hrvatska).


Prije putovanja u Liverpool, gdje će se održati 67. izdanje Eurosonga, članovi benda Let 3 održat će niz koncerata diljem Europe kako bi promovirali pjesmu Mama ŠČ!. U sklopu promotivnih aktivnosti najavljeni su nastupi na tri predeurovizijska koncerta – London Eurovision Party (London, Ujedinjeno Kraljevstvo, 16. travnja), Polish Eurovision Party (Varšava, Poljska, 1. travnja) i PrePartyES (Madrid, Španjolska, 7. i 8. travnja), kao i samostalni koncert grupe Let 3 (dvorana Zrinjevac, Osijek, 21. travnja).

Svoju prvu tehničku probu u Liverpoolu bend Let 3 održat će 30. travnja, dok će u prvom polufinalu (9. svibnja) nastupati pod rednim brojem 7.

Skokom od 36 mjesta (s 39. na treću poziciju), sastav Neno Belan & Fiumens sa singlom Žuti semafor ostvarili su najveći pomak u odnosu na prošlotjedne rezultate emitiranja. Ovo je ujedno najveći pomak kojeg je jedna pjesma ostvarila u proteklih godinu dana.

Izdanje Žuti semafor, predstavljeno na nedavno održanom Zagrebačkom festivalu na kojem je osvojilo nagradu za najbolju pjesmu prema mišljenju radijskih urednika, tek je treća pjesma od početka 2022. godine s pomakom od 30 ili više mjesta. Prije grupe Neno Belan i Fiumens, ovako veliki skok ostvarili su sastav Cambi. (Od milijun samo jedna, Dallas Records, 18. travnja 2022.) i ZETZ feat. Pero Galić, Giuliano, Ivan Penezić, Mario Roth i Igor Delač (Idemo Hrvatska, Menart/Croatia Records, 5. prosinca 2022.).

Ovoga tjedna lista bilježi pet promjena, od čega su četiri nova ulaza. Po prvi puta od 6. ožujka, lista bilježi jedan povratak. Riječ je o duetu Miach i Hiljsona Mandele NLO (Aquarius Records) na 40. mjestu.

Najviši novi ulaz (broj 11) ostvarili su Matija Cvek & The Funkensteins s baladom Kraj Save (Menart). U pitanju je prvi singl Matije Cveka i njegovog pratećeg sastava koji je ušao na listu nakon četiri mjeseca. Prije novog izdanja, među najemitiranijima je 19 tjedana boravio naslov Ne moram ni ja (Menart), debitiravši 7. studenoga.

“Hvala svima koji pomažu u rušenju stereotipa trajanja pjesama i žanrovske nepodobnosti. Nek nam eter bude što raznolikiji i nepristraniji”, izjavio je Matija Cvek povodom ovotjednog ulaska na listu HR Top 40.

Osim balade Kraj Save, s kojom najavljuje izlazak novog albuma ove jeseni, Matija Cvek boravi s još jednim naslovom na HR Top 40. Riječ je o suradnji s grupom Buđenje Oprostija bi sve (Croatia Records) i to na 31. poziciji. Najviši plasman (broj 2) Buđenje i Matija Cvek su ostvarili u dva navrata – 30. siječnja i 13. veljače.

Elvis Sršen NoA s novom pjesmom Do neba (IDM Music) ušao je na HR Top 40 po prvi puta nakon godinu i 10 mjeseci i naslova Budan sanjam (Menart). Radi se o ukupno 18. pjesmi predstavljenoj na nedavnom, 70. izdanju Zagrebačkog festivala koja se našla među najemitiranijima. Time je Zagrebački festival, čije su se sve pjesme u nekom trenutku našle na listi HR Top 40, nadmašio hrvatski izbor za Eurosong Dora 2023., koja je imala 10 pjesama među najemitiranijima.

Singl Zamisli (Aquarius Records) u izvedbi Massima drugi tjedan zaredom drži titulu najizdržljivijeg ulaza na HR Top 40. Sjetna balada, koja se trenutno nalazi na 27. mjestu, bilježi svoj 40. tjedan boravka na listi, a najbolji plasman (broj 1) ostvarila je 16. siječnja.

Mile Kekin našao se na HR Top 40 s novom pjesmom Ratnik svjetla (Menart), ušavši na 32. mjesto. Ratnik svjetla označio je povratak Mile Kekina žešćem zvuku i društveno angažiranom tekstu nakon balade Mala (Menart), s kojom je proveo dva tjedna na HR Top 40.

Kao i s pjesmom Mala, Mile Kekin s izdanjem Ratnik svjetla najavljuje izlazak drugog studijskog albuma, prvog nakon četiri i pol godine i ploče Kuća bez krova (Menart). S prvog diskografskog izdanja Kuća bez krova Mile Kekin je među najemitiranijima imao šest singlova, a najuspješniji je bio Reno 4 (Menart), boravivši na broju jedan HR Top 40 devet tjedana (od 12. lipnja do 7. kolovoza 2017.).

“Naravno da mi je drago da se moj ‘Ratnik svjetla’ uz pomoć svojih super moći, koristeći rentgen oči probio na HR Top 40 pogotovu uzimajući u obzir činjenicu da su ga mnogi proglašavaju podlim šarlatanom i sjecikesom. Nadam se da će se nastaviti penjati ili bar ostaviti svoju sitnu dušu na terenu”, riječi su Mile Kekina povodom ulaska.

Posljednji ovotjedni novi ulaz jest balada Vjetar u jedra (Croatia Records) u izvedbi trija Učiteljice. U pitanju je prvi singl sastava Učiteljice nakon 10 mjeseci (Bura & tsunami, Croatia Records, četiri tjedna na listi), s kojim su članice obilježile devet godina zajedničkog glazbenog djelovanja. Za razliku od većine pjesama grupe Učiteljice, Vjetar u jedra je balada snimljena uz pratnju simfonijskog orkestra.


Prema podacima slušanosti po regijama, pjesma Mama ŠČ! u izvedbi benda Let 3 predvodi tri regije – Dalmacija, Slavonija i Zagorje. U regijama Grad Zagreb i Središnja Hrvatska i najemitiraniji singl je Lagano na vrijeme u izvedbi Saše Lozara, dok radijske postaje u regiji Istra i Primorje najviše emitiraju pjesmu Žuti semafor u izvedbi sastava Neno Belan & Fiumens.