Čak 80 posto radnika koji rade od doma ima problema sa mentalnim zdravljem

Rad na daljinu zvuči kao ostvarenje sna za većinu zaposlenika. Nema više sjedenja u prometnoj gužvi, možete ustati iz kreveta 30 minuta prije početka radnog dana, imate više vremena za obitelj i prijatelje. Iako su čari rada od kuće mnoge, prema riječima psihologa, ovakav način rada za sobom vuče i neke negativne strane. Naime, istraživanje Microsofta provedeno prošle godine, pokazalo je kako je mogućnost rada na daljinu kod zaposlenika dovelo do većeg zadovoljstva radnim mjestom, ali u istu ruku dovelo je i do povećanog osjećaja izoliranosti od društva i kolega. Drugo, pak, istraživanje koje je provela britanska dobrotvorna zdravstvena organizacija Nuffield Health, otkrilo je da 80 posto radnika koji rade od doma ima problema sa mentalnim zdravljem. Unatoč svim tim saznanjima, jedno je sigurno. Rad na daljinu postao je dio naše svakodnevice. I dok nekima takav način rada više odgovara, psiholozi smatraju kako bi uz ovih pet trikova rad od doma svima mogao postati puno lakši i ugodniji.

1. Ne radite od kuće

Kada radimo od doma, najčešće svoje poslovne obveze obavljamo iz udobnosti vlastitog doma, no stručnjaci savjetuju da bi svoj kućni ured trebali zamijeniti knjižnicom, kafićem ili pak co-working prostorom kako nam se privatni i poslovni život ne bi stopili u jedno.

2. Izađite u šetnju

Dugotrajno sjedenje za radnim stolom nije loše samo za vaše mentalno zdravlje, već i za vaše tjelesno zdravlje. Prema riječima liječnika iz Mayo Clinica, dugotrajno sjedenje povećava rizik od visokog krvnog tlaka, pretilosti i dijabetesa tipa 2, navodi Forbes. S druge strane, šetnja poboljšava raspoloženje, smanjuje stres i tjeskobu te povećava energiju.

3. Ne radite prekovremeno

Kada radite od doma, lako je izgubiti pojam o vremenu i nastaviti raditi i iza radnog vremena. Iako neke kompanije svojim zaposlenicima plaćaju prekovremeni rad, duži radni sati od kuće nisu dobri za vaše mentalno zdravlje. Takav način rada najčešće dovodi do izolacije, prekomjernog sjedenja ispred ekrana, nedostatka vremena za sebe, prijatelje i obitelj, a uz to na duže staze dovodi i do umora te burnouta.

4. Postavite svoje prioritete

Jedan od mnogih izazova za ljude koji rade na daljinu je postavljanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života. Budući da rade od kuće, nerijetko se oni životni, kućanski poslovi pomiješaju s onim poslovnima, pa tako umjesto zaslužene pauze kuhaju ručak ili pospremaju po kući. Rad na takav način, bili mi svjesni toga ili ne, uzrokuje nepotrebni stres. Ovu, pomalo lošu naviku, možete izbjeći na način da se za vrijeme radnog vremena ponašate kao da ste u uredu. Kućanski poslovi neće nigdje pobjeći i bit će prisutni i nakon radnog vremena.

5. Uzmite pauzu

Lako je zaboraviti uzimati redovite pauze kad radite na daljinu. Učinkovit način da se osigurate da se udaljite od ekrana je da vam alarm zvoni svaki sat. U tom vremenu nemojte posezati za telefonom, prošetajte, istegnite se ili skuhajte čaj. Čak i male petominutne pauze mogu dovesti do bolje produktivnosti.