Vrelo zvuka: Guadalupe Plata, Gaia Mobilij

Španjolski flamenco blues i talijanska gitana elektronika. Dva naizgled nespojiva izvođača ugostit ćese u ovom izdanju Vrela zvuka.

GUADALUPE PLATA (Španjolska)
Blues, punk, psihodelični rock, flamenco i još bluesa. Tako bi se nekako najlakše mogla upisati glazba koju izvodi španjolska grupa Guadalupe Plata. Oni postoje 15-ak godina, snimili su šest albuma i pregršt singlova, a sada dolaze u Močvaru promovirati svoj unikatni glazbeni stil.

Guadalupe Plata su osnovani u andaluzijskom gradu Úbeda, a od početka svojeg rada stil su gradili na blues utjecajima dodajući u njih razne druge elemente. Dvojac Pedro de Dios Barceló (vokal i gitara) i Carlos Jimena (bubnjevi) su na početku radili s drugim glazbenicima kao kvartet, ali od 2019. djeluju kao dvojac. Energični nastupi pratili su njihovu karijeru od samog početka, a vrlo brzo su stekli publiku i van Španjolske. To nije ni čudno jer su Guadalupe Plata uvijek spremni na iskorak iz određenih žanrova, povezujući blues s punk dijelovima, dosta psihodelije, ali ne bježeći ni od tradicijskih, fllamenco utjecaja.

Veliku pažnju na sebe su skrenuli kada su 2014. dobili Impala nagradu za najbolji europski nezavisni album, a tada su, između ostalih pobijedili i grupu Sigur Rós. Nakon toga su počeli s intenzivnijim nastupima po cijelom svijetu, a svirali su i na brojnim velikim festivalima.

Iako iz njihovih pjesama, kako smo rekli, pršte utjecaji koji idu od lokalnog flamenco naslijeđa, preko blues legendi kao što su Hound Dog Taylor, John Lee Hooker i Skip James, te Rya Coodera, Marca Ribota, Captaina Beefhearta, spaghetti westerna pa do The Gun Club, sam zvuk Guadalupe Plata je svjež, nov i krajnje autentičan. Suptilan, delikatan i magičan, a istovremeno zastrašujuć. Kao neki od snova kojih se ujutro sjetite i pokušavate da ih dešifrirate ili zapamtite.

GAIA MOBILIJ (Italija)
Gitana electronica. To su riječi koje talijanska glazbenica Gaia Mobilij koristi za opis svojeg rada, a taj opis odlično odgovara glazbi koju stvara. Naslonjena na elektronske zvukove, ona preko njih slaže sloj za sloj tradicijskih glazbenih elemenata iz cijelog svijeta. Njen koncertni nastup je pravo nomadsko, romsko putovanje svijetom kojem ćemo se moći osvjedočiti i na koncertu u Močvari.

Od početka svojeg bavljenja glazbom Gaia je pokazala zanimanje za tradicijske elemente iz cijelog svijeta, a najviše ju je zaokupila bugarska glazba koju je počela temeljito istraživati te na njoj graditi svoj zvuk. Kasnije je interes proširila na cijeli Balkan, ali i šire pa se sada u njenoj glazbi mogu čuti i indijski, južnoamerički te razni drugi tradicijski elementi.

Gaia Mobilij je specifična po tome što tijekom svojeg nastupa svira puno različitih instrumenata. Prije svih su tu harmonika, lutnja i ukulele, a sve je začinjeno s elektronikom i upotrebom loopa u čemu je prava majstorica. Veći dio godine ova ‘gitana’ provodi na turneji pa je tako, između ostalih mjesta, lani svirala i na Goulash Festivalu na Visu, a sada će svoju glazbu podijeliti i sa posjetiteljima Močvare.
Srijeda 10.4.2024.
vrata 20h
početak 21h
Upad u pretprodaji: 7 €
Upad na dan događanja: 10 €