Album “Šipuš / Arditti – Kvarteti / Quartets” na digitalnim platformama

Novi album “Kvarteti / Quartets”, skladatelja Berislava Šipuša i Arditti Quarteta može se poslušati na svim digitalnim platformama.
Riječ je o tri gudačka kvarteta koja je Berislav Šipuš napisao u rasponu od oko dvadeset godina. Prvi je nastao 2001. godine kada se vratio iz Italije u kojoj je proveo gotovo dvanaest godina. Upravo se iz toga razloga i zove “Talijanski”. Šipuš potom započinje s pisanjem drugog kvarteta, “Francuski”, koji će završiti tek 2017. godine i to nakon što je napisao treći. Nakon boravka u Španjolskoj, točnije Barceloni u kojoj je predavao na Visokoj školi za glazbu Katalonije (ESMUC) nastao je treći gudački kvartet koji se zove “Španjolski”. Praizvedbu Prvog gudačkog kvarteta izveo je Kvartet Rucner, Drugi gudački kvartet praizveo je Kvartet Sebastian, a treći Arditti kvartet. Sva tri gudačka kvarteta bez obzira na godine u kojem su nastajala i pod kojim utjecajima imaju poveznicu.

“Irvin Arditti, koncertni majstor i utemeljitej jednog od najznačajnijih kvarteta na svijetu, odlučio je kako će Arditti kvartet odsvirati sva tri kvarteta u Osoru prošle godine. Bilo je sjajno i zaista sam imao čast da u njihovoj izvedbi čujem sva tri kvarteta. Došli smo na ideju da bi to svakako snimili u studiju što nas je dovelo i do slijedećeg koraka, izdavanja albuma. U tome smo imali pomoć sjajnog tima koji je pomogao u realizaciji cijelog projekta”, objasnio je Šipuš.
Album “Kvarteti / Quartets” zapravo predstavlja skladateljski i životni put Berislava Šipuša koji je nedavno nagrađen s čak četiri Porina u kategorijama klasične glazbe. Njegov album “Pasija” proglašen je najboljim albumom klasične glazbe, a istoimenoj skladbi pripala je nagrada za Najbolju skladbu i Najbolju izvedbu skladbe klasične glazbe. Za album “Pasija” nagrađen je i Krešimir Petar Pustički za najbolju produkciju klasične glazbe.