Tapkanje na mjestu, loši međuljudski odnosi i drugi razlozi za promjenu posla / Vrijeme je za karijernu ‘inventuru’

Svi mi prolazimo kroz razdoblja u kojima smo demotivirani ili želimo dati prioritet drugim aspektima života, ali ako se već neko vrijeme bavite mišlju da vam je posao koji radite naporan i čini vas nesretnima, iscrpljuje, možda je vrijeme za ozbiljno promišljanje o otkazu. Rob Phelps, osnivač tvrtke AI Jobs, otkrio je sigurne znakove koji pokazuju da taj posao nije više za vas.

1. Iskra je izblijedila
Prvo što se trebate zapitati, ako razmišljate o otkazu, je osjećate li strast u onome što radite. Ako zapravo tiho odustajete, odnosno ne tražite nove izazove i radite na minimumu energije i zainteresiranosti, možda je vrijeme za novi posao, pojasnio je.

„Nedostatak motivacije siguran je znak da vaša trenutna uloga ne potiče profesionalnu vatru u vama i možda je trenutak da potražite nešto što vas uzbuđuje“, dodao je.

2. Vaše mentalno zdravlje je na udaru
Postoji velika razlika između stresnog vremena na poslu i mentalnih problema povezanih s poslom, koji znaju uzrokovati kronični osjećaj iscrpljenosti, straha i izgaranja, a to pak otežava isključivanje od posla, opuštanje i uživanje u privatnom životu.

„Slušajte svoje tijelo i um. Razmislite o tome kakav danak vaš posao uzima na kvalitetu sna, apetit i privatni život općenito. Pripazite i na obećanja poslodavca da je ‘to samo privremeno’ ili ‘ to je ulaganje u vašu budućnost’, jer vjerojatno će sve ostati samo na riječima i neće vam sav taj stres značajno pomoći u budućnosti“, kaže Rob.

3. Tapkate na mjestu
U nekim slučajevima možete voljeti svoj posao, ali ipak morate otići jer nema mjesta za rast i napredak.

„Osjećate se kao da ste naučili sve što možete i nema mjesta za napredovanje. Ili, stalno premašujete očekivanja svojih nadređenih, ali vas uvijek zaobilaze kad je unapređenje u pitanju. Ostanak u stagnirajućoj ulozi može ugušiti razvoj vaše karijere. Ponekad je jedini način za napredujete odlazak u drugu tvrtku“, pojasnio je.

4. Nedjeljom ste ispunjeni strahom
Kad vas pomisao na povratak na posao u ponedjeljak ispuni strahom i natjera da razmišljate o otvaranju bolovanja, iako niste bolesti, vrijeme je za odlazak.

“Takve emocije ukazuju na potrebu za promjenom karijere. Preporučujem da pripazite na ove znakove: nisko zadovoljstvo poslom, strah od novih zadataka i nadolazećih sastanaka, često gledate na sat dok u isto vrijeme očajnički želeći da dan na poslu završi“, pojasnio je.

5. Dobivate loše vibracije od kolega
Kolege mogu napraviti posao ugodnim ili ga uništiti. Na kraju krajeva, provodimo jako puno vremena na poslu pa ako na njemu nemate podršku, poštovanje ili osjećaj da vas netko čuje, to može uzeti danak, kaže Rob.

„Ne morate biti najbolji prijatelji s kolegama s posla, ali ni biti stalno okruženi toksičnom atmosferom, ogovaranjem, nepoštivanjem ili čak maltretiranjem. Bilo da se radi o zlostavljanju na radnom mjestu ili nedostatku podrške i nerealnim očekivanjima, takvo okruženje može uzrokovati stalan osjećaj tjeskobe i stresa koji će utjecati na vas i mentalno i fizički“, dodao je, piše 24 sata.

6. Nemate ravnotežu između poslovnog i privatnog života
Neki su ljudi više odani svom poslu nego drugi, ali uvijek biste trebali imati dovoljno vremena za obavljanje privatnih stvari, bilo da se radi o druženju s prijateljima, sudjelovanju u hobijima ili jednostavnom opuštanju, kaže ovaj stručnjak.

„Nedostatak ravnoteže između poslovnog i privatnog života ukazuje na loše upravljanje poslom, osobito ako se vašim radnim opterećenjem ne može upravljati ili se od vas očekuje da budete dostupni u svako doba dana i noći. To može dovesti do ogorčenosti i osjećaja da vas poslodavac iskorištava, osobito ako se vaši dodatni napori ne prepoznaju ili ne kompenziraju“, pojasnio je, a prenosi Mirror.

Izvor: MojPosao.net