Predstavljen natjecateljski program i noviteti 71. Pulskog filmskog festivala

Glavni natjecateljski program 71. izdanja Pulskog filmskog festivala, popratni glazbeni program te novosti ovogodišnjeg Festivala koji će se održati od 11. do 18. srpnja predstavili su u Domu hrvatskih branitelja u Puli ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Tanja Miličić, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek, izbornik programa Mario Kozina te Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske

Pulski filmski festival lani je proslavio svoj 70. jubilej, a u 71. izdanju nastavlja graditi pozitivnu atmosferu kroz odnos s publikom, razvijati i jačati Pulu kao mjesto okupljanja hrvatske filmske zajednice i najvažnijih partnera hrvatskog filma te označiti kao važnu točku za početak nacionalne distribucije hrvatskog i nezavisnog filma.

Novost ovogodišnjeg izdanja Pulskog filmskog festivala je da započinje u četvrtak (11. srpnja) i traje dan kraće, do 18. srpnja.

“Skraćeno izdanje je prilika da bolje iskoristimo produljeni vikend jer tijekom vikenda se može dulje ostati vani, a onima koji dolaze u Pulu dajemo priliku da u Puli ostanu dulje, od četvrtka do nedjelje i možda još koji dan. Publika tako može pratiti sve programe: dnevne, večernje i kasne projekcije kao i zabavni program te koncerte koji će se održavati večerima u dvorištu Doma hrvatskih branitelja i otvoreni su za sve”, istaknula je ravnateljica Pulskog filmskog festivala Tanja Miličić.

Mario Kozina (izbornik programa), Tanja Miličić (ravnateljica JU Pula Film Festival), Krešimir Partl (državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija RH) i Danijel Pek (umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala)

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Krešimir Partl kazao je da je ovogodišnji program najkompletniji dosad i da je jednoglasno izglasan na Vijeću.

“Program je zaokružen i uočava neuralgične točke hrvatske filmske industrije te se posebno skrbi o plasmanu i distribuciji hrvatskog filma, potiče se nezavisne producente, nezavisni europski i hrvatski film i smatram da je Pula ovime osigurala veliku točku vidljivosti našem filmu. Po lanjskom izvješću za 70. Pulu vidi se da se publika vratila Festivalu i pozdravljam odluku da Festival počinje u četvrtak. Uvijek treba biti spreman na promjene jer smo dobili tri dana koji su bogati programom, a ljudi su slobodniji prisustvovati svemu što Festival nudi”, istaknuo je Krešimir Partl te potvrdio da je Vijeće predložilo da u Puli bude prikazan aktualni dobitnik Zlatne palme u Cannesu, film Nebojše Slijepčevića “Čovjek koji nije mogao šutjeti”.

Umjetnički ravnatelj Danijel Pek istaknuo je da će otvaranje pred službeni početak vikenda privući više publike i gostiju te da je broj filmova i gostiju povećan u odnosu na lanjski što će rezultirati dinamičnijim rasporedom i uključivanjem većeg broja gostiju u festivalske programe.

“Među novostima je i da međunarodni program postaje natjecateljski, a usmjeren je na poticanje distribucije europskih i nezavisnih filmova na hrvatskom tržištu. Uvodimo razvojnu radionicu i pitching za televizijske serije, a okupljanje najvećeg dijela hrvatske audiovizualne industrije planirano je u drugom dijelu festivala, a pritom mislimo na autore, producente, studente, distributere, kinoprikazivače, predstavnike festivala i nacionalnih televizija”, istaknuo je Danijel Pek.