EKSKLUZIVNO IZ KNJIGE “KONDO, KONDO”: Hajde da molimo i dugujemo..TAJČI S ISUSOVIM MUKAMA I AMERIČKIM KREDITIMA

Premda tvdi da se vraća radi publike, a ne zbog ega ili novca, Tajči je duboko pogođena krizom u SAD-u * Njezina kuća na periferiji Cincinnatija u državi Ohio trenutno vrijedi 200.000 dolara a građena je davne 1898. godine * Na kući su dvije hipoteke, od 320.000 dolara i 40.000 dolara * Skromna prizemnica bez bazena na periferiji Los Angelesa, bivši dom Tatjane Matejaš Cameron, uskoro slavi stoti rođendan * Njezin muž Matthew Shane pokušava unovčiti slavu stare Tajči preko firme Cameron Productions registrirane na kućnoj adresi * Tajči više nije kopija Merilinke, ona stiže s Isusom u pozadini i pričom o raspeću.

Kad se početkom devedesetih na vrhuncu tinejdžerske slave Tatjana Matejaš iznenada odlučila za novi početak u Americi, bio je to šok za njezine fanove i ekipu s kojom je radila. Prisjećajući se tih dana njezin tvorac i tadašnji menadžer Zrinko Tutić govori kako je tada 35 ljudi ostalo bez posla. Objašnjava to time što Tajči nije bila samo pjevačica nego prvi regionalni projekt o kojoj se brinuo cijeli tim stručnjaka. Da je ona bila Britney Spears ovih krajeva prije same Britney. No, nakon nezapamćene slave i hitova “Hajde da ludujemo”ili  “Bube su u glavi” počeo je rat, a Tajči je poželjela iskušati slavu preko bare. Početkom 1991. kazala je svom menadžeru Tutiću kako ide upisati Broadway Academy, i ostavila sve u šoku….
O njezinoj slavi može posvjedočiti i jedan bizaran podatak. Kad je Tajči otišla u potrazi za američkim snom zagrebački se novinar Andrej Maksimović iskušao kao menadžer  njezine sestre Sanje Matejaš. Osmišljen je instant zvjezdani projekt i s umjetničkim imenom Sajči mlađa sestra Sanja Matejaš lansirana je u estradnu orbitu. No klon Sajči uspjela se probiti tek na pokoju niskotiražnu naslovnicu i meteroskom brzinom skončala u anonimnosti.
Proteklih dvadeset godina o Tajči se moglo doznati kako se u New Yorku povezala sa svećenicima i časnim sestrama te da se počela baviti crkvenom glazbom. Potom se preselila u Los Angeles gdje je u samostanu upoznala svog muža Matthewa Camerona. Par je povezalo interes za tu sakralnu glazbe. Zatim su dobili tri sina Dantea, Evana i Blaisa te počeli zajedno nastupati. Među ostalim i u Clifton Performance Theatre kojeg su osnovali njihovi prijatelji. Pisalo se i da hrvatsko-američki bračni par kao glazbenici putuju diljem Amerike seleći se iz države u državu.
Istražujući život Tatjane Matejaš za knjigu “Kondo, kondo” spoznala sam da se Tajči zbilja seljakala diljem Amerike. O tome svjedoči i registar adresa gdje se nalaze podaci o 6 adresa u New Yorku, 5 u Kaliforniji i to u mjestima Studio City, Valley Village i van Nuysu te konačno u Cincinnatiju u državi Ohio. Tu su i razni pseudonimi:u američkim registrima pod alias piše da je Tajči evidentirana kao Tatiana Matejas ali i kao Tatiana Macoas, Tatiana Maria Cameron te Tatiana S. Cameron. U rubrici rodbina upisano je samo puno ime njezinog muža, Matthew Shane Cameron.
Par Matejaš – Cameron u SAD-u žive prosječnim životnim standardom. Njihov život daleko je ispod zvjezdanog statusa. To se vidi i prema vrijednosti njihovih nekretnina. Prema javnom registru Los Angelesa par je tokom života u Kaliforniji uspio kupiti jednu kuću na kredit. Polovicom 2001. godine zadužili su se Prve nacionalne kreditne korporacije za kupnju kuće u Ulici Hamlin u mjestu Van Nuys. Skromna prizemnica, građena davne 1920. godine, s dvije spavaće sobe i jednom kupaonom. Plaćena  kreditom od 177.000 dolara. U prilično skromnom kvartu o čemu svjedoči i to da u bližem susjedstvu nema kuće s bazenom premda isto nije luksuz u toj američkoj državi. Ipak par ju uspijeva prodati 2005. za fascinantnih 514.000 dolara stanovitom Arutyunyanu. Zadnja prodajna vrijednost ove kuće 2008. bila je nešto veća od 200.000 dolara.
U prosincu 2004. Tajči se s obitelji seli na periferiju Cincinnatija. To ne čudi uzme li se u obzir da je taj grad središte crkvene glazbe u Americi. Kuću građenu 1898. godine u Howell aveniji kupili su od gospođe Mary Stafford za 400.000 dolara. U odnosu na Kaliforniju ovdje se obitelj nije stiskala u dvije spavaće sobe. Makar stara, kuća je u ipak dobrom stanju sa 7 soba i tri kupaone. Ima i prostranu okućnicu. Još 2009. vrijednost kuće nije bitno odstupala od cijene koju su za nju platili. Procijenjena je na 404.000 dolara. Otprilike toliko iznose i dva hipotekarna kredita koji otplaćuju Cameronovi: jedan od 320.000 dolara i drugi od 40.000 dolara. No, onda se dogodila strašna kriza na tržištu nekretnina koja je dokrajčila snove brojnih Amerikanaca. Vrijednosti nekretnina naglo su pale. Negdje se čak upolovile kao u slučaju naše Tajči. Trenutačna procjena vrijednosti njezine kuće je skromnih 200.500 dolara.
Alarmantno za egzistenciju jedne peteročlane obitelji. Zato nimalo ne čudi jesenja povratnička turneja diljem bivše Jugoslavije pod naslovom “Ludujmo s dušom”. U Americi se očito ne može lagodno živjeti od crkvene glazbe niti od nastupa u lokalnom teatru. U to se možemo uvjeriti i na njezinoj službenoj  web stranica idobelieve.com (Vjerujem) koju održava firma Cameron Productions registrirana na kućnoj adresi u Cincinnatiju. Osoba za kontakt, Tajčin je suprug Matthew. No jedna zanimljivost – premda je cijela stranica na engleskom, dominira ime Tajči (sa slovom č). Središnje mjesto zauzima slika Tajči umontirane s razapetim Isusom u pozadini i najavom Lent turneje 2011. Ispod I Thurst (Žedan sam) piše Crucifixion Story (Priča o raspeću).
Tko kod se sjeća stare razigrane Tajči u žutoj haljinici s metalnim ukrasima i frizurom poput Merilinke, neka tu sliku duboko ostavi u pamćenju. Nova Tajči dolazi s Isusovim mukama i američkim hipotekarnim kreditima. Vidjet ćemo hoće li se Tajči zaboraviti pa pjevati “Hajde da dugujemo” umjesto ludujemo. Uostalom, “iskreno” je u najavi povratničke turneje 2011 “Ludujmo s dušom”  rekla kako ne dolazi zbog svog ega niti novca već zbog publike. Dobro je da nam je iz Amerike dovela i iskomercijaliziranog Isusa na plakatu i da će nam ispjevati njegove muke na križu.

Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.