Floridski luksuz srpskog Billa Gatesa:MIAMI APARTMAN BALKANSKOG KRALJA KOMPJUTORA

Veselin Jevrosimović  200 kvadrata u Aqua Gorlin kompleksu platio je 1,37 milijuna dolara u gotovini 2008. godine * U zemljišnim knjigama Miamija upisao se kao samac premda je oženjen s bivšom manekenkom Ines * Američka nekretnina gazda Com Tradea skuplja je od Brenine i Bobine, nalazi se na ekskluzivnoj destinaciji i uređena u modernističkom stilu s najskupljom opremom

Balkanski kralj kompjutora Veselin Jevrosimović (46), vlasnik je superluksuznog apartmana u Miamiju. Jevrosimović je i prvi srpski poduzetnik koji je investirao i kupovao tvrtke u Hrvatskoj. Srpski Bill Gates, vlasnik i direktor informatičke tvrtke Com Trad, u Zagrebu je suvlasnik tvrtke New Technology. Tvorac prvog srpskog kompjutora jedan je od najjačih regionalnih igrača na IT tržištu a samo je u Hrvatsku najavljivao ulaganje od 15 milijuna dolara. Jedan je od rijetkih tajkuna s ovih prostora uz čije se ime nisu vezivale nikakve političke afere. Naime, on je s 18 godina otišao iz Srbije na Zapad, najprije u Njemačku a zatim u SAD. U bivšoj državi bio je juniorski reprezentativac u skoku s motkom. Nakon školovanja i života u inozemstvu u Srbiju se vratio 1996. i uspjeh svog biznisa tumačio je činjenicom da je težište tada bilo na cigaretama, nafti i alkoholu, tako da je bio bez ozbiljne konkurencije. U Srbiji zadnjih godina proizvodi preko 300.000 računala te pod brandom Crypton LCD televizore i MP3 playere. Jevrosimovićev Com Trade u širu regiju distribuira i informatičke proizvode preko 40 svjetskih proizvođača, a preko tvrtke Spinnaker koja izrađuje softverska rješenja, izvozi i za Saudijsku Arabiju pa čak i Ameriku. Prije 4 godine u Srbiji je proglašen i menadžerom godine. U javnim istupima prvi kompjutorski tajkun Srbije ističe skromno radničko porijeklo, apolitičnost te imunost na statusne simbole. Ipak istražujući građu za knjigu “Kondo, kondo” otkrila sam kako i Jevrosimović ima statusnih “poroka”. Ako se tako može nazvati Jevrosimovićevo luksuzno Miami gnijezdo.
U ljeto 2008. gazda Com Tradea kupio je za 1.370.000 dolara svoj prvi američki kondo – apartman  od 200 kvadrata s tri spavaće sobe i tri kupaone u Gorlin Aqua kompleksu u Miamiju. Jevrosimovićev apartman nalazi se u objektu građenom 2004. godine. Posebnost apartmana su stakleni zidovi s fantastičnom pogledom na Agua Alison otok. Veselinov luksuzni kondo naime nalazi se na eklskluzivnoj destinaciji.  Miami je prepun apartmana u neboderima s tisućama stanova,  a na Agua otoku samo su tri objekta  s 150 apartmanskih cjelina. Aqua otok se reklamira kao savršena zajednica, intimna, zaštićena od vanjskog svijeta, a sam Aqua Gorlin izgrađen je u modernističkom stilu, čudo tehnologije, ali sa šetnicama i zajedničkim prostorima prepunim sadržaja. U Jevrosimovićevoj floridskoj zgradi apartmani se nazivaju rezidencijama s visokim stropovima i gigantskim tersama. U Aqua Gorlin nalazi se veličanstveno predvorje s djelima modernih umjetnika a tu je i glavni bazen pozicioniran tako da sunca ima od jutra do večeri. Jevrosimovićev kondo kompleks ima i zasebnu zajedičku dvoranu za zabave a svaki apartman, pa tako i njegov, ima Gaggenau kućanske uređaje. Balkanski kralj kompjutora ima i dodatnih troškova za apartman, osim godišnjeg poreza od 13.940 na ovu nekretninu od mora plaćati i troškove mjesečnog održavanja apartmana od preko 2.000 dolara. Inače, gazda Com Tradea uredno izmiruje porezne obveze na Floridi pa je tako dospjeli porezni dug podmirio prije nekoliko dana. Apartman je prije stanovitog vremena ponuđen i na prodaju preko interneta  tako da sam mogla zaviriti i u unutrašnjost. Iz viđenog lako je zaključiti kako se radi o interijeru kakve viđamo u salonima modernističkog namještaja i to onih koji imaju komade s dizajnerskim potpisom. Otkrila sam i jednu pikanteriju. U zemljišnim knjigama Miamija Jevrosimović je upisan kao samac u smislu bračnog statusa. Inače je oženjen i sa suprugom, bivšom manekenkom Ines i kćerkom Tarom, izvijestili su hrvatski mediji krstari i hrvatskom obalom Jadrana u svojoj luksuznoj jahti.
Iz cijene apartmana te iznosa poreza i dodatanih troškova moglo bi se zaključiti kako je Jevrosimović financijski jači i od Brene i Bobe Živojinovića te njihovog prijatelja hrvatskog tajkuna Brune Orešara. Naime, prvi su svoju Miami vilu platili nešto manje od milijun dolara i to na kredit, dok Orešar  za svoj 650.000 dolara vrijedan apartman kronično duguje golem porezni iznos. Dakle, tko kaže da kompjuttori i nove tehnologije nisu unosniji od showbiza, sporta i pretvorbenih akvizicija!
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.