I Kosovari svog Miami igrača imaju:FLORIDSKA VILA I BIZNIS BIVŠEG KOSOVSKOG PREDSJEDNIKA

u društvu sa Anom  Oxa

Milijarder Begjet Pacolli vilu s bazenom na Bay Harbor otoku kupio je 1991. godine godinu prije vjenčanja s Annom Oxom * Pacolli je uskoro u Miamiju osnovao i firme Mabetex i Intertrade Impex koje je u međuvremenu ugasio.

Bivši kosovski predsjednik Begjet Pacolli živio je i poslovao na Floridi od početka devedesetih godina. Prema podacima iz floridskih zemljišnih knjiga, čelnik Alijanse za novo Kosovo i milijarder Pacolli 25. ožujka 1991. kupio je vilu u Miamiju. Preciznije na otoku Bay Harbor otoku, destinaciji poznatoj po luksuznim vilama i skupim apartmanima. Bay Harbor inače graniči s najluksuznijim floridskim otokom Indian Creekom, na kojem su vile kupili  Julio Iglesias te supružnici Marko Jarić i Adriana Lima. Bay Harbor je petnaestak minuta vožnje udaljen od South Beacha, Miami Beacha te Aventura.
Pacollijev floridski dom trenutačno vrijedi 768.000 dolara. Luksuzna prizemnica građena je 1950. godine ima oko 300 kvadrata, 4 spavaće sobe, dvije kupaone  te bazen. Pozicionirana je treći red od obale. S obzirom da Pacollija bije glas “najbogatijeg Albanca na svijetu” ova je vila zasigurno ispod njegovih finacijskih mogućnosti. U zemljišne knjige upisan je pod kategorijom “single man” – samac, što je i razumljivo budući se s poznatom talijanskom pjevačicom albanskog porijekla Annom Oxom vjenčao 1992. godine. Taj brak je potrajao do 2002. a sada je oženjen s Mariom Mašom Sichkovom. Vjerojatno je Anna Oxa rado dolazila u floridski dom bivšega muža.
Pacolli je inače poslovao i preko dvije tvrtke u Miamiju i to od 1994. godine. Budući se njegova poslovna grupa sa sjedištem u švicarskom Luganu zove “Mabetex” tako je nazvao i jednu Miami kompaniju. Sjedište “Mabatex Project Engineering America” bilo je  u poslovnom kompleksu na Collins Aveniji u Sunny Islesu. Direktori floridskog “Mabatexa” bili su Begjet i Ismet Pacolli a registrirani agent Miami odvjetnik Richard Croop. Podatke o Miami firmi Pacolli je objavio i na svojoj web stranici.
U floridskom registru kompanija vidi se i tadašnja švicarska Paccolijeva adresa: Ulica Cattori, Paradiso, Lugano. Floridski Mabatex ugašen je 2001. godine. Druga tvrtka Intertrade Impex imala je još kraću poslovnu sudbinu od Mabatexa, poslovala je samo dvije godine . Bila je smještena na Pacollijevoj kućnoj adresi u ulici Bird Road na Bay Harboru. Uz Begjeta Pacolija kao direktora, registrirani agent bio je Ivano Durini, tada prijavljen na Pacollijevoj floridskoj kućnoj adresi.
U službenoj biografiji ovog kosovskog političara i poduzetnika Pacollijev boravak u SAD-u uvijek se dovodi u vezu s njegovim lobiranjem za neovisnost Kosova. Pisalo je kako je iz vlastitog džepa plaćao šezdesetak skupih američkih lobista, a potom osnovao i stranku koja se kandidirala na kosovskim izborima. Bilo je tu i raznih kontroverzi. Mediji su prenosili optužbe da mu je blizina i navodno podmićivanje kćerke bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina donijela obnovu Kremlja. Zbog toga je u njegov ured u Luganu 1999. i upala tadašnja švicarska tužiteljica Carla del Ponte i zaplijenila mu svu dokumentaciju. Pacolli je poznat i kao poduzetnik blizak kazahstanskom predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu. Ta je bliskost kompaniji njegovoj građevinskoj kompaniji Mabatex donijela milijunski vrijedne poslove na izgradnji predsjedničkog kompleksa u Astani. Zadnje međunarodne optužbe na Pacollijev račun bile su one iz 2006. i to da je milijunima dolara podmitio Marttija Ahtisaarija, visokog izaslanika UN-a za Kosovo.
Istražujući građu za knjigu “Kondo, kondo” zanimale su me i Pacollijeve aktvnosti u glavnom američkom gradu. Tako sam otkrila da je Pacolli u Washingtonu podružnicu svog Mabatexa formalno prijavio u vodećem lobističkom uredu. Pacollijev angažirani ured “Jafferson Waterman International” na svojoj web stranici navodi kako se bavi i višom razinom obavještajnih, političkih, korporacijskih zastupanja i lobiranja.
Inače, iz izbora saveznih američkih država kao sjedišta njegovih kompanija da se zaključiti kako je bivši kosovski predsjednik vrlo dobro upućen u sheme poslovanja u poreznim oazama. Naime, osim Floride koja ima liberalan poreski sustav u odnosu na većinu američkih država, druga država u kojoj je osnovao Mabatex je glasoviti američki porezni raj Delaware. Tamo je u gradu Wilmingtonu za poslovanje desetinama tisuća tvrtki na istoj adresi Centerville Road, apartman 400, dovoljna samo registracija, ovlašteni agent ili čak samo poštanski pretinac.
Pacolli je na jesen 1999. prodao Miami vilu i prema mojim saznanjima više nije investirao u američke nekretnine. Iz zemljišnih knjiga Washingtona i New Yorka vidi se da ni on kao fizička osoba a ni Mabatex kao kompanija nisu tamo investirali u nekretnine.
Za Pacollija se inače godinama govorilo kao o važnom “američkom” igraču. No događaji koji su uslijedili proteklih mjeseci, njegov kratkotrajni predsednički mandat, odluka Ustavnog suda Kosova kojim je taj izbor poništen, te izbor Atifete Jahjaga za predsjednicu, opovrgnuli su te tvrdnje. No kako je Pacolli u politiku ušao kao biznismen izmakla fotelja predsjednika rodnog mu Kosova neće za njega značiti kraj života na visokoj nozi. Preostaje mu raskoš njegove švicarske rezidencije te navodno 70 mercedesa i, naravno, privatni avion.
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.