Muž prve hrvatske Miss, brat Fashion Gurua i bivši hrvatski Olimpijac tužen u Miamiju

Apartman u Flamingo tornju kupio je 2008. godine za skoro 600.000 dolara * Bivši veslač u Zagrebu gradi stambeno – poslovne centre preko niza tvrtki iz poreznih oaza u Americi i Britanskim Djevičanskim Otocima * Zbog rušenja kuća bagerom u Heinzelovoj ispričao se nesretnicima, a sad mu predstoji rješenje spora na Floridi

Elena Šuran ponijela je 1992. laskavu titulu prve hrvatske miss. Potom se 1997. udala za Marka Banovića, bivšeg hrvatskog veslača i Olimpijca. Marko je nače 1995. godine bio član pobjedničkog osmerca Cambridgea, a na tom bostonskom sveučilištu diplomirao je arhitekturu. Elena se nakon udaje preselila u Ameriku te sa suprugom, sinovima Lovrom i Svenom i kćerkom Noemi živjela u Watertownu u državi Massachuttes sve do 2007. godine.
No Marko Banović se još od 2002. poslovno aktivirao u Hrvatskoj. Građevinskim biznisom se bavi preko niza tvrtki. Jedna od njih je  Boston Global Properties čiji je osnivač istoimena kompanija iz Wilmingtona, porezne oaze u američkom Delawareu. Grant projekt  je osnovao kao fizička osoba. Preko istoimene off shore tvrtke s Britanskih Djevičanskih Otoka vlasnik je Keystone Enterprises Groupe. Ta je tvrtka osnivač i građevinskog poduzeća M26 Projekt. Ova firma ima unosne ugovore sa gradom Zagrebom što se vidi i iz Ugovora koji su Marko Banović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisali u jesen 2009. godine. On i Elena su još i direktori u zajedničkoj tvrtci  Forma trend marketinga.
Početkom 2011. u mnogim hrvatskim medijima osvanula je tužna priča o stanarima Heinzelove ulice u Zagrebu kojima su bageri Banovićeve tvrtke srušili kuće. Ubrzo se javio i Marko s izjavom kako se radilo o grešci te da će štetu nadoknaditi. Inače na tom terenu tvrtka Boston Global gradi poslovni centar koji su prezentirali i na svojoj web stranici.
I dok Markova teška mehanizacija duboko “ore” po hrvatskoj metropoli i njegov je brat Boris ugrabio svoj dio medijske slave. Poznatiji pod imenom Fashion Guru, Boris je strah i trepet dijela hrvatskih selebritija. Od njegovog prijekog modnog suda strepe svi oni kojima ili stil nije jača strana ili se pak nađu na meti njegovih zločestih modnih komentara.
Očito je unosan biznis u Hrvatskoj presudio da bračni par Šuran – Banović 2007. proda svoju nekretninu u Watertownu 2007. za 420.000 dolara. Ipak to nije definitivan “nekretninski” razlaz s Amerikom.
Na proljeće iduće godine Banović kupuje apartman 940S u Flamingo tornju u Miamiju za 595.900 dolara. Prvi susjed mu je prijatelj iz studentskih i veslačkih dana Mostarac Nebojša Čupin koji je amerikanizirao ime u Neb Chupin. On je poznat kao vlasnik brenda “Dida Boža”, odnosno ajvaru i domaćim džemovima koje prozvodi pokraj Varaždina a distribuira u široj regiji.
Markov Flamingo kondo može se vidjeti i preko interneta a iz priložene foto galerije jasno se vidi prosječni namještaj i oprema, s obzirom na visoke floridske standarde. Apartman je inače veličine stotinjak kvadrata i ima reprezentativan pogled na panoramu najporočnijeg floridskog grada. Intrigantan je podatak kako je Marko Miami apartman kupio kao “single man” – samac – premda je već 10 godina oženjen. Dospjeli porez za apartman za 2010. u iznosu od 4612.98 uredno je podmiren. Međutim, zbog duga za troškove održavanja apartmana tužila da je 15. ožujka 2011. kompanija, vlasnik Flamingo kondo kompleksa. Sada mužu prve hrvatske Miss preostaje angažirati odvjetnika ili platiti dugove.
Inače, Miami obiluje stambenim tornjevima ali čini se da je Flamingo kondo kompleks omiljen među elitom s područja ex – Jugoslavije. Iz Flamingo apartmana Boba i Brena Živojinović deložirani su zbog duga od dva dolara, kako je u jesen 2010. izjavio Boba Živojinović, nakon što je taj incident otkriven. Pokojni osnivač Nacionala Ivo Pukanić investirao je u Flamingo više od pola milijuna dolara u nadi kako će taj apartman postati njegovom sigurnom kućom. On to, nažalost nije dočekao, a njegov se apartman danas izdaje za 2.400 dolara na mjesec.
Netko s viškom mašte mogao bi zaključiti kako hrvatsku i srpsku elitu u Flamingo tornju očito prati neka zla kob. “Proklestvo Flamingo tornja” mogao bi glasiti naziv neke potencijalne krimi – sapunice nalik popularnoj turskoj seriji Ezel.
COPYRIGHT: Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne knjige “Kondo, kondo” zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.